Pernod

Pernod is een pastis. Oorspronkelijk was Pernod een alcohol op basis van een uitzonderlijke mix van kruiden, in de courante taal sprak men over Absint. Na Wereldoorlog I werd het recept gewijzigd omdat Absint verboden werd.

NAAM

Pernod is een pastis. De naam Pernod werd in de negentiende eeuw ontleend aan de Fransman Henri-Louis Pernod, die met de eer ging lopen nadat een ‘magisch’ recept van een godendrankje bij hem terechtkwam. Uiteindelijk liet hij een distilleerderij bouwen voor de productie van Pernod op grote schaal.

GESCHIEDENIS

Over het ontstaan van Pernod bestaan verschillende legendarische vertelsels. Het meest voor de hand liggende verhaal situeert zich ergens in Zwitserland, meer bepaald in Val de Travers, waar de Franse doktor Pierre Ordinaire vertoefde. Hij was een groot liefhebber van zelfgemaakte kruidenrecepten en ging dan ook op zeer regelmatige basis te paard op zoek naar geneeskrachtige planten. Als een ware bezetene schudde hij op een dag een uitzonderlijk absint-elixir uit zijn mouw. Net voor z’n dood vertrouwde Ordinaire het recept toe aan zijn huishoudster, die het achteraf doorverkocht aan de Henriot Sisters uit Couvet.

Henri-Louis Pernod

Uiteindelijk belandde het drankvoorschrift tot bij ene Major Dubied die trouwens verantwoordelijk was voor de eerste grote absintdistilleerderij van de streek. Het toverdrankje met onbetwistbare therapeutische kwaliteiten sloeg in dankzij de uitzonderlijke smaak. Het was uiteindelijk de schoonzoon van Major Dubied, Henri-Louis Pernod die een tweede distilleerderij liet bouwen en met de buit aan de haal ging. Het drankje werd gelinkt aan zijn naam. Een nieuw alcohol was een feit.

De enige inconsistentie in het verloop van dit verhaal ligt in de overgave van het (geheim) recept door dokter Pierre Ordinaire. Deze transactie zou in 1821 afgesloten zijn, maar Major Dubied zou al in 1787 de samenstelling van het drankje uit de handen van de Henriot Sisters gekregen hebben. Begrijpe wie begrijpen kan…

HOOFDINGREDIÔNT

Anijs. Voor Wereldoorlog I werd absintalsem gebruikt.

ALCOHOLPERCENTAGE

Het alcoholpercentage bedraagt 40%.

STREEK

Pernod komt uit Frankrijk.

SERVEREN

Pernod schenk je het best in een lang glas gevuld met ijsblokjes en een derde Pernod. Voeg er water aan toe en even mengen met een roerstokje. De ideale serveertemperatuur bedraagt 6 à 8°C. Pernod past goed bij pittige warme en koude versnaperingen.

Pernod kan gemengd worden tot volgende cocktails:
‘Europa’: Pernod vermengd met wodka en veenbessensap.
‘Metropolan’: Pernod vermengd met citruswodka en sinaasappelsap.

ANEKDOTE

Oorspronkelijk was Pernod dus een alcohol op basis van een uitzonderlijke mix van kruiden, in de courante taal sprak men over Absint. Het drankje was enorm populair in artistieke kringen: vooral de fauvisten en uitgeweken schrijvers op Franse bodem zaten herhaaldelijk aan de Pernod-fles. De rage waaide niet alleen over naar Franse soldaten en kolonisten, ook Amerika raakte in de ban van Pernod.

Wereldwijd verbod

In het begin van de twintigste eeuw werd Absint, en dus ook Pernod, aanzien als grootste oorzaak van dementie, criminaliteit, lichamelijke aftakeling en tuberculose. De alcohol werd wereldwijd verboden. Absintalsem, het belangrijkste ingrediÔnt van absint, heeft hallucinerende effecten na een naar normen grootschalige consumptie. Politiekers, wetenschappers en wijnkenners lagen aan de basis van het besluit van het Frans parlement om de productie van Pernod te verbieden, 7 januari 1915 om precies te zijn.

Na Wereldoorlog I eiste heel Frankrijk de heropening van de Pernod-bedrijven. Die kwam er ook, maar met een wijziging in het recept. Het alcoholgehalte werd verlaagd, de absintalsem werd vervangen door anijs, en aan het kruidengamma werd een en ander gewijzigd. De combinatie resulteerde in een stroperige vloeistof met een frisse anijssmaak.

Zie ook:

Pastis

Recepten
* Gevulde inktvis met paprika’s en zalm
* Kussentje van wilde zalm met krab, fricassee van mosselen, kokkels en langoustines
* Spaghetti met scampi’s, tomaten en dragon
* Verrassingskegel met gerookte zalm en heilbot
* Zalmschotel met tomatensaus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content