Peren kunnen op talloze manieren bereid worden: gestoofd, gepocheerd, in de oven gebakken of in plakjes gesneden en gegrild. Een peer met boterzacht vruchtvlees zoals Doyenné de Comice is bijvoorbeeld erg geschikt om in de oven te bakken. Krokante conférenceperen zijn dan weer ideaal om te roosteren met honing of esdoornsiroop. Lekker met pittige geitenkaas, zoete rode bietjes en lichtbittere walnoten.

Pocheren is veruit de beste manier om peren te bereiden. Pocheer ze in een eenvoudige suikerstroop, gearomatiseerd met vanille, rozemarijn, citroenschil, verse gember en/of steranijs. Of maak een siroop op basis van witte dan wel rode wijn, marsala, koffie, karamel of thee.

Gepocheerde peren zijn niet alleen overheerlijk, ze krijgen ook een mooi kleurtje dat prachtig contrasteert met het roomwitte vruchtvlees binnenin. Met een lepel mascarpone of opgeklopte slagroom en een knapperig tuilekoekje erbij is zijn ze een eenvoudig maar verfijnd nagerecht. Na het pocheren kunnen peren eventueel gepureerd worden voor gebruik in sorbets, mousses, roomijs of crèmes. Denk aan een smeuïge pannacotta met rozen en honing of een frisse sorbet met perenlikeur.
Peren met een smaakje

Dankzij hun mild geparfumeerde vruchtvlees gaan peren goed samen met zoete aroma's zoals saffraan, kardemom, roos, honing, kaneel, lavendel of vanille. Aan de andere kant van het smakenspectrum zorgen ook sommige pittige smaken voor verrassende combinaties met peren. Gember en chocolade zijn bijvoorbeeld lekker in zoete gerechten. Zo is er de dessertklassieker 'poire belle Hélène', waarbij een gepocheerde peer vergezeld wordt van vanille-ijs en warme chocoladesaus.

Blauwschimmelkaas, balsamicoazijn en mosterd zijn goede partners voor peren in hartige bereidingen. Zo vormt de zachte smaak van een rijpe peer een mooi evenwicht met pittige gorgonzola of roquefort. Leg er enkele blaadjes raketsla of waterkers bij en u hebt een eenvoudig voorgerecht dat altijd lekker smaakt, ongeacht het seizoen.

Gepekeld in een zoetzure mosterdstroop geven peertjes meer pit aan winterse gerechten op basis van blank vlees zoals varken of kalkoen, en lichtzoete, aardse knolgroenten zoals rode bieten, pastinaken of knolselderij. Voor elke peer wat wils, dus.

Drie recepten

Peer uit de oven met marsalakaramel en Frangelicosabayon
Varkenshaasje met perencider, mosterdperen en knolselderijmousseline
Pannacotta met peer en roos, perencompote met saffraan

Peren kunnen op talloze manieren bereid worden: gestoofd, gepocheerd, in de oven gebakken of in plakjes gesneden en gegrild. Een peer met boterzacht vruchtvlees zoals Doyenné de Comice is bijvoorbeeld erg geschikt om in de oven te bakken. Krokante conférenceperen zijn dan weer ideaal om te roosteren met honing of esdoornsiroop. Lekker met pittige geitenkaas, zoete rode bietjes en lichtbittere walnoten. Pocheren is veruit de beste manier om peren te bereiden. Pocheer ze in een eenvoudige suikerstroop, gearomatiseerd met vanille, rozemarijn, citroenschil, verse gember en/of steranijs. Of maak een siroop op basis van witte dan wel rode wijn, marsala, koffie, karamel of thee. Gepocheerde peren zijn niet alleen overheerlijk, ze krijgen ook een mooi kleurtje dat prachtig contrasteert met het roomwitte vruchtvlees binnenin. Met een lepel mascarpone of opgeklopte slagroom en een knapperig tuilekoekje erbij is zijn ze een eenvoudig maar verfijnd nagerecht. Na het pocheren kunnen peren eventueel gepureerd worden voor gebruik in sorbets, mousses, roomijs of crèmes. Denk aan een smeuïge pannacotta met rozen en honing of een frisse sorbet met perenlikeur. Peren met een smaakje Dankzij hun mild geparfumeerde vruchtvlees gaan peren goed samen met zoete aroma's zoals saffraan, kardemom, roos, honing, kaneel, lavendel of vanille. Aan de andere kant van het smakenspectrum zorgen ook sommige pittige smaken voor verrassende combinaties met peren. Gember en chocolade zijn bijvoorbeeld lekker in zoete gerechten. Zo is er de dessertklassieker 'poire belle Hélène', waarbij een gepocheerde peer vergezeld wordt van vanille-ijs en warme chocoladesaus. Blauwschimmelkaas, balsamicoazijn en mosterd zijn goede partners voor peren in hartige bereidingen. Zo vormt de zachte smaak van een rijpe peer een mooi evenwicht met pittige gorgonzola of roquefort. Leg er enkele blaadjes raketsla of waterkers bij en u hebt een eenvoudig voorgerecht dat altijd lekker smaakt, ongeacht het seizoen. Gepekeld in een zoetzure mosterdstroop geven peertjes meer pit aan winterse gerechten op basis van blank vlees zoals varken of kalkoen, en lichtzoete, aardse knolgroenten zoals rode bieten, pastinaken of knolselderij. Voor elke peer wat wils, dus. Drie receptenPeer uit de oven met marsalakaramel en FrangelicosabayonVarkenshaasje met perencider, mosterdperen en knolselderijmousselinePannacotta met peer en roos, perencompote met saffraan