Pasta carbonara ‘à la Française’ zet Italianen op hun achterste poten (video)

© iStock

Een weinig orthodoxe bereiding van pasta alla carbonara, verschenen op een Franse website, doet de adepten van de Italiaanse keuken steigeren.

De Franse website Demotivateur.fr, die bij onze zuiderburen furore maakt met video’s over snelle gerechten, heeft zich de woede van de Italianen op de hals gehaald. Reden is een weinig orthodoxe bereiding van pasta carbonara, een échte klassieker in de Italiaanse keuken, die werd gedeeld ter promotie van ‘one pot‘, een boek over eenpansgerechten.

In het bewuste filmpje – je raadt het al – werden alle ingrediënten tegelijkertijd in een pot water gekookt, zijnde spek (uit de diepvries), versnipperde ui én pasta (strikjes voor de gelgenheid), om het vervolgens te serveren met room, Parmezaanse kaas, een eierdooier en peterselie. Pure heiligschennis klinkt het bij de liefhebbers van de cucina Italiana.

‘Vijf minuten stilte voor de dood van de carbonara in Frankrijk. Vergeef het hen alstublieft, want ze weten echt niet beter’, zo berichtte de Italiaanse Facebook-pagina ‘Sai caso mangi?’ – vertaald: weet wat je eet – toen het de video postte.

Het filmpje ging meteen viraal en haalde al snel de kaap van 1,3 miljoen views. De bijhorende commentaren spreken boekdelen. Ook het merk Barilla, dat duidelijk in beeld komt, reageerde verbijsterd. ‘Mijn god, wij staan open voor creatieve interpretaties van het mythische gerecht pasta carbonara, maar dit gaat echt te ver.’ Op Twitter werd zelfs de hashtag #jesuiscarbonara in het leven geroepen.

Zo moet het dus niet:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe dan wel? Klik hier voor het recept van de spaghetti carbonara volgens een echte Italiaanse kok, Giovanni Bruno van restaurant Senza Nome in Brussel. In het oorspronkelijke recept komt geen room of parmezaankaas voor. De romige textuur moet uitsluitend worden verkregen met de eieren, het kookvocht, een beetje pecorino romano en vooral… een vaardige hand. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content