Pascal Peters is ‘Eerste Kok van België 2015’

Pascal Peters, souschef van restaurant Vivendum in Dilsen-Stokkem, heeft de prestigieuze titel ‘Eerste Kok van België 2015’ gewonnen.

Net als vorig jaar was de belangstelling voor het prestigieuze topconcours ‘Eerste kok van België’ bijzonder groot. Vijf finalisten werden geselecteerd voor de ultieme finale en dongen mee naar de titel van ’s lands beste kok: Pascal Peters, souschef van restaurant Vivendum (Dilsen-Stokkem); Vincent Florizoone, chef-kok van Grand Cabaret (Nieuwpoort); Kevin Graf, chef-kok van De Bakermat (Ninove); Bart Hoornaert, sous-chef van tweesterrenrestaurant La Durée (Izegem); en Wim Van Hecke, sous-chef van Fleur de Lin (Zele).

Peters trok aan het langste eind. Hij imponeerde met het hoofdgerecht ‘Coq des Près met trappist van Achel, kalfszwezerik en viermaal schorseneren’. Met deze titel wint Peters een van de meest prestigieuze kookprijzen van België.

De finale vond plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. De finalisten kregen de opdracht om drie gerechten te bereiden waarbij strenge regels gehanteerd werden:

• zeetong met citroengras, mosselen en peterselie of basilicum of koriander.
• ‘Coq des Prés’ (een biologische scharrelkip van bij ons) met een donker Belgisch bier van hoge gisting, kalfszwezerik en schorseneer.
• soezendeeg dat een Origine-chocolade van Belcolade met peer combineert.

De bereidingstijd werd op voorhand vastgelegd, alle gerechten werden blind geproefd door een professionale jury, ook de werkwijze werd beoordeeld. Het niveau was uitzonderlijk hoog dit jaar.

‘Eerste kok van België’ wordt sinds 1954 jaarlijks georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné. Deze editie was Peter Goossens, chef van driesterrenrestaurant ‘Hof van Cleve’, was ambassadeur.

Bedoeling van het concours is om talent te stimuleren en de Belgische gastronomie te verdedigen en promoten. Voor de winnaars is het de aanloop naar erkenning in de culinaire wereld en naar internationale wedstrijden. Vorig jaar won Vincent Denis, chef-patissier van restaurant L’Eveil des Sens te Montigny-le-Tilleul. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content