‘Pain Perdu’ tovert voedseloverschotten om in gastronomische gerechten

© Lies Engelen

Het Brusselse restaurant AUB-SVP en Eatmosphere, een organisatie die de aandacht wil vestigen op voedselverspilling en -armoede, gaan voortaan eenmaal per seizoen op basis van voedseloverschotten een gastronomisch menu aanbieden, onder de noemer ‘Pain Perdu’. Eerste afspraak: 9 maart.

‘Overal lees je dat de bevolking te snel groeit voor ons voedselaanbod. Maar niemand die kraait over het derde dat we daarvan weggooien. Tijd om daar verandering in te brengen’, vindt ook Steve Desair, oprichter van Eatmosphere. ”Pain Perdu’ geeft deze verstotelingen nog een kans en laat ze schitteren in gastronomische gerechtjes.’

Desair vond met AUB-SVP de perfecte plek om het project te lanceren. Joris Lens en chef-kok Mathias Dircx, de jonge zaakvoerders van het Brusselse restaurant, zaten meteen op dezelfde golflengte toen hij met zijn project kwam aankloppen.

‘Door een gastronomisch menu te creëren op basis van voedseloverschotten tonen wij aan dat deze producten geen afval zijn. Sterker nog, ze zijn evenwaardig aan hun commerciële tegenhangers’, aldus het duo.

‘Pain Perdu’ is een verhaal van lokale en duurzame organisaties. Vijf partners met soortgelijke projecten springen op de kar: Brussels Beer Project, dat zelf het Babylone bier maakt op basis van gerecycleerd brood (Jamie Oliver is fan!), Atelier Groot Eiland, een sociaal restaurant in Molenbeek dat met groentenoverschotten werkt, Boeren & Buren, dat lokale netwerken opzet om lokale producten te verkopen, North Sea Chefs, een vennootschap die onbekende vissoorten en bijvangst uit Belgische visnetten in de kijker zet, en Generous, het ambachtelijke koekjesbedrijf dat biologische en glutenvrije producten in de aanbieding heeft.

Pure gerechten

Lekkers (maar onbekend) uit onze Noordzee zoals zeekat of steenbolk; groenten die licht beschadigd zijn langs de buitenkant of afwijken van de ‘normale’ vorm; voedseloverschotten op de vroegmarkt: het zijn stuk voor stuk kakelverse en hoogwaardige producten waarmee chef-kok Dircx in de open keuken van AUB-SVP creatief uit de hoek komt. Van de appetizer tot het dessert.

Verwacht tijdens de allereerste editie van ‘Pain Perdu’ – op 9 maart – lekkere, verfijnde en mooi gepresenteerde gerechten met pure smaken uit de wondere wereld der voedseloverschotten. Voor de zesgangenmenu betaal je 33 euro.

Reserveren kan via info@aub-svp.be. Snel zijn is de boodschap.

'Pain Perdu' tovert voedseloverschotten om in gastronomische gerechten
© Lies Engelen
'Pain Perdu' tovert voedseloverschotten om in gastronomische gerechten
© Lies Engelen

Eatmosphere

Steven Desair werkt met zijn organisatie al langer rond voedselverspilling en -armoede. ‘Dat doen we in de eerste plaats via sensibilisering, waarbij we willen aantonen dat er helemaal niets mis is met de verspilde producten, en anderzijds door ze te recupereren voor sociale organisaties, die ze op hun beurt gebruiken voor hun werking met kansarmen.’ Het uitgespaarde bedrag van Pain Perdu zal ook voor deze doeleinden genuttigd worden.

AUB-SVP

Het fijnproeversrestaurant, ondergebracht in de voormalige inkom van de Cinéma de la Monnaie (Schildknaapstraat 36), is een concept van de Belgische architect Bart Lens en zoon Joris Lens. Drie jaar geleden werd de zaak opgestart, en tegelijkertijd een stukje voorgeschiedenis van het pand bewaard. Chef Matthias Dirckx werkt met dagverse, eerlijke ingrediënten. Er is telkens een vegetarische optie in voor- en hoofdgerecht. Ook een aanrader voor veganisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content