"Geef duurzaam werkende producenten, hier en in het Zuiden, een eerlijke kans op de internationale markt. Hoe? Bijvoorbeeld door taksen te heffen op niet-duurzaam geproduceerde voeding en door onze markt open te stellen voor alles dat op een duurzame manier geproduceerd is, van waar het ook komt," zegt Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels. Tijdens deze biomaand onderstreept Oxfam het belang van duurzame landbouw voor haar fairtradeproducenten in het Zuiden.

Eerlijke landbouw

Of ze nu een biolabel hebben of niet, kleinschalige producenten in het Zuiden telen vaak biologisch. "Het is tijd dat onze politici ook inzien dat dit de te bewandelen weg is. Want de huidige, grootschalige monocultuur verslindt onhoudbaar veel energie, water en pesticiden. We moeten een prijs kleven op de schade die dit aanricht voor mens en milieu. Dat kan in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) die in september opgesteld worden," zegt Arne Schollaert.

De huidige, grootschalige monocultuur verslindt onhoudbaar veel energie, water en pesticiden.

Duurzame handel

Handel blijft de beste garantie op duurzame ontwikkeling. Daarom moet eerlijke handel volgens Oxfam opgenomen worden in de SDG's. Arne Schollaert licht toe: "Als we onze markt openstellen voor alles dat geproduceerd is met respect voor toekomstige generaties, dan komen we ongetwijfeld een pak dichter bij de ontwikkelingsdoelstellingen. De producenten in het ontwikkelende Zuiden zullen de kansen die de internationale markt hen aanreikt, met beide handen grijpen."

Van 6 tot en met 14 juni viert België de Bioweek. Volg via weekend.be de verhalen van Belgische bioboeren en ontdek waarom we bio op ons bord moeten brengen.

"Geef duurzaam werkende producenten, hier en in het Zuiden, een eerlijke kans op de internationale markt. Hoe? Bijvoorbeeld door taksen te heffen op niet-duurzaam geproduceerde voeding en door onze markt open te stellen voor alles dat op een duurzame manier geproduceerd is, van waar het ook komt," zegt Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels. Tijdens deze biomaand onderstreept Oxfam het belang van duurzame landbouw voor haar fairtradeproducenten in het Zuiden.Eerlijke landbouw Of ze nu een biolabel hebben of niet, kleinschalige producenten in het Zuiden telen vaak biologisch. "Het is tijd dat onze politici ook inzien dat dit de te bewandelen weg is. Want de huidige, grootschalige monocultuur verslindt onhoudbaar veel energie, water en pesticiden. We moeten een prijs kleven op de schade die dit aanricht voor mens en milieu. Dat kan in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) die in september opgesteld worden," zegt Arne Schollaert. Duurzame handel Handel blijft de beste garantie op duurzame ontwikkeling. Daarom moet eerlijke handel volgens Oxfam opgenomen worden in de SDG's. Arne Schollaert licht toe: "Als we onze markt openstellen voor alles dat geproduceerd is met respect voor toekomstige generaties, dan komen we ongetwijfeld een pak dichter bij de ontwikkelingsdoelstellingen. De producenten in het ontwikkelende Zuiden zullen de kansen die de internationale markt hen aanreikt, met beide handen grijpen."