Overvloedige regenval nefast voor oogst: ‘een derde van spinazie- en bloemkooloogst vernield’

De Franse boer Nicolas Martin inspecteert zijn gewassen. © AFP

Door de extreme weersomstandigheden met uitzonderlijke regenval zijn de producenten van diepgevroren en geconserveerde groenten zeer bezorgd over de lente- en zomeropbrengst van vollegrondsgroenten voor dit jaar.

“In ons land hebben producenten al onherstelbare schade gemeld”, aldus Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerking en de handel in industriegroenten. “Ongeveer een derde van de productie van lentespinazie en zomerbloemkool ging verloren door de natte weersomstandigheden.”

Noord- en West-Europa hebben geleden onder hevige regen en ernstige overstromingen in belangrijke productiegebieden voor groenten, aldus Vegebe. Dit was meer bepaald het geval in Frankrijk, België, Nederland en delen van Duitsland. In Frankrijk werd gewezen op de aangetaste spinazieoogst en de verlate oogst van erwten en uitzaai van bonen. In Duitsland werd 20 procent van het gebied waar bladgroenten zoals spinazie geteeld worden door een zo danig hevige neerslag beschadigd dat de oogst ervan onmogelijk wordt.

Onduidelijke schade

Gezien de onregelmatige en onvoorspelbare neerslag is het nog te vroeg om de volledige verliezen voor de zomervollegrondsgroenten in te schatten, maar – rekening houdend met de actuele weersomstandigheden en de voorspellingen voor de komende dagen – de impact kan diepgaand zijn voor de sector van de diepgevroren en geconserveerde groenten.

Dat er schade zal zijn voor bepaalde gewassen staat ook voor Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond buiten kijf, maar hoeveel dat zal zijn, is nog onduidelijk: “Er zijn weilanden en akkers waar het (overtollige) water nog kan wegtrekken en er zijn er waar het water blijft staan en waar onvoldoende zuurstof in de grond zit. In dat tweede geval krijg je dus geheid schade. Dat geldt onder meer voor de teelt van de aardappelen, voor de maïs en voor vele vollegrondsgroenten zoals wortelen, bloemkolen, bonen, erwten en spinazie.

Ook voor het gras is er een groot probleem. Als de weilanden onder water staan, betekent dat minder voeding voor de koeien en moeten die dieren dus ook anders gevoederd worden. Het hooi voor later op het jaar kun je dan ook vergeten doordat een of meer ‘snedes’ van het maaien ertussen uit vallen.” (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content