Oude geuze: Creatief omgaan met lambiek

© /

Een echte geuze wordt nog altijd gemaakt door oude lambiek te vermengen met jonge lambiek. Zowel Brouwerij Lindemans als Boon lanceren een nieuwe, tijdelijke creatie.

Oude geuze is een lekker bier, maar ook een van de meest ingewikkeldste. Om het te verkrijgen wordt oude lambiek vermengd met jonge lambiek. Pas na de hergisting in de fles krijg je een schuimkraag. Lambiek op zich heeft echter geen schuim, en smaakt zuurder naarmate hij ouder wordt. Het bier leent zich perfect voor creatieve blends, zo bewees Brouwerij Lindemans in het verleden al.

Na het succes SpontanBasil, een oude geuze gemacereerd met verse basilicum, komt Lindemans met een nieuwe, eigenwijze geuze op de proppen: BlossomGueuze, gemaakt met vlierbloesem.

De creatie is een assemblage van 2 tot 3 jaar oude lambiek op hout gerijpt, versneden met lambiek van 12 maanden en vlierbloesem. Na hergisting in de fles heeft de geuze de herkenbare zure smaak, maar dan met de frisse touch van de bloem.

‘Het grote succes van de SpontanBasil was een beetje onverwacht’, zegt Geert Lindemans, Afgevaardigd Bestuurder van Brouwerij Lindemans, in een persbericht. ‘Het zette ons aan het denken over welke kruiden of botanicals er nog goed zouden passen bij een zurige, oude geuze. Met de vlierbloesem zijn we voor een iets subtielere smaak gegaan. We zijn ervan overtuigd dat onze BlossomGueuze daarmee nog een tikkeltje toegankelijker is geworden.’

De nieuwste telg, tijdelijk verkrijgbaar, mikt op het aperitiefmoment, maar past even goed aan tafel bij verschillende gerechten. Dat bewees ook topchef Thomas Locus van sterrenrestaurant Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem. Dit gerecht schudde hij uit zijn mouw voor de presentatie van het bier tijdens Horeca Expo in Gent.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Oude geuze: Creatief omgaan met lambiek
© /

4 krokante volkoren crackers

20 gr Merlot-azijn

20 gr water

40 gr ganzenlever

20 gr kippenbouillon

20 gr room

Enkele verse vlierbloesems

1 gelatineblaadje

Bereidingswijze:

Een gladde crème mixen van de ganzenlever, room en kippenbouillon. Deze nadien in vormpjes invriezen.

Het gelatineblaadje oplossen in de Merlot-azijn en het water. Hier dan de vormpjes ganzenlever doorhalen.

De vormpjes op de crackers plaatsen en afwerken met verse vlierbloesem.

Oude geuze: Creatief omgaan met lambiek
© /

Ook Brouwerij Boon lanceerde een nieuwe, speciale oude geuze tijdens Horeca Expo. Onder de auspiciën van Frank Boon bestaat de brouwerij veertig jaar, en dan mag er al eens iets speciaal geproduceerd worden. De Oude Geuze Boon Black Label is gemaakt van een selectie lambiek uit eiken vaten, met een vergistingsgraad van bijna 100%, wat het bier extra droog maakt. De vermengde lambiek in de blend is 1, 2 en 3 jaar oud.

De nieuweling werd gebotteld in maart 2015, heeft een alcoholpercentage van 7%, smaakt naar verluidt volmondig en is ook tijdelijk verkrijgbaar. Het etiket van de fles is gebaseerd op het veertig jaar oude ontwerp voor de eerste Oude Geuze Boon. Geuze-fans van het eerste uur herkennen wellicht het kenmerkende lettertype van toen.

Brouwerij Boon kwam in 1975 in handen van Frank Boon, die een echte revival van de authentieke lambiek en geuze inluidde. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content