Originele witte wijn uit Italië

Vandaag proeven we droge witte wijnen, gemaakt van lokale Italiaanse druivensoorten.

De flessen die we vandaag proeven zijn allemaal droge witte wijnen, gemaakt van lokale Italiaanse druivensoorten: verdicchio, vermentino, malvasia bianco, trebbiano Toscano, pinot grigio, verdello, grechetto… Deze inheemse druiven zijn in de loop der tijden geselecteerd voor hun inherente frisheid. Ze geven wijnen die in deze doorgaans warmere streken aangenaam om te drinken zijn. De frisheid wordt smaakkundig gedragen door zuurheid.

Op dezelfde manier vindt men in Zuid-Frankrijk marsanne, roussanne, rolle, picpoul… Ook deze lokale druivensoorten zijn begonnen aan een revival.

Het imago van peperdure witte bourgognes, altijd gemaakt van chardonnay, heeft de teelt van deze druif buiten Frankrijk tot een ongekend succes gedreven. Zowat overal wordt chardonnaywijn gemaakt, vaak aangezuurd om er artificieel wat frisheid in te brengen of, andersom, tot te hoge rijpheid gebracht met de smaak van ranzige boter tot gevolg. Chardonnay groeit bedrieglijk gemakkelijk, op bijna alle bodems, maar traditioneel hoort de druif thuis in de gematigde klimaatzone van Bourgogne. “Elk wijnboertje wereldwijd zijn eigen montrachet” is een illusie gebleken. Vandaar de retour naar de eigenheid: de renaissance van de inheemse, originele druivensoorten is begonnen, zeker in Spanje, Italië, Portugal en Oost-Europa.

Deze lokale druivensoorten zijn gewoonlijk getekend door ‘origineel’ zuur. Zuur dat dus niet werd toegevoegd maar dat spontaan deel uitmaakt van de most. Dit natuurlijke zuur zit verweven in de gehele smaaksequens, terwijl toegevoegd zuur niet geïntegreerd geraakt en qua smaak helemaal op het einde komt, als een afzonderlijk staande zure ‘staart’. Aan dat aparte finale zuur is aangezuurde wijn trouwens gemakkelijk te herkennen.

Het originele zuur in wijnen die gemaakt zijn uit traditionele druivensoorten maakt dat ze ook makkelijker passen bij de moderne keuken die op elegantie en frisheid stoelt.

De selectie

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009
Frisse, geelgroene kleur en een presente, florale neus met ‘beet’, zoals bij sauvignon. Goede, evenwichtige smaak met frisheid. Erg goede wijn voor aan tafel bij schelpdieren.
Colruyt: 3,49 euro.

Vermintino di Sardegna 2008
Geelgroene kleur met frisheid en een ‘ernstig’ accent van grote wijn. De neus is diep maar plooit ook breed open. De smaak is evenwichtig en zelfs met lengte. Erg goede wijn voor aan tafel bij voorgerechten.
Delhaize: 5,59 euro.

Orvieto Classico 2009
Bleke kleur met een groene nuance. Gezonde, frisse, neutrale neus. De smaak is evenwichtig maar ook eenvoudig. Goed als aperitief bij hapjes.
Delhaize: 4,49 euro.

Vermentino Toscana 2008
Bleke kleur en een frisse, neutrale neus. In de smaak is er een dominant, te zuur accent. Geen gastronomische mogelijkheden.
GB/Carrefour: 5,59 euro.

Frascati Superiore 2008
Bleke kleur en iets rondeur in de neus. Ook de smaak is gestructureerd en rond. Moet passen bij kalfsvlees.
GB/Carrefour: 4,19 euro.

Pinot Grigio 2009, Friuli Grave
Bleke kleur en een fijne, frisse neus met een exotisch accent. Correcte, evenwichtige, simpele smaak. Goed aperitief.
Colruyt: 3,95 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content