Opgepast! Deze voedingsmiddelen verkleuren je tanden

© iStock

Gezondheid is een wimpel van welvaart geworden en een stralend gebit maakt daar ongetwijfeld deel van uit. Dat roken slecht is voor je gebit weet iedereen, maar ook wat we dagelijks eten of drinken kan effect hebben op de kleur van onze tanden. Greatist stelde een handig lijstje op met voedsel waarmee we moeten opletten als we in de toekomst nog mensen willen verblinden met onze glimlach. Een handig geheugensteuntje: als de vlekken van wat je eet moeilijk uit je kleding te verwijderen zijn, dan geldt hetzelfde voor je tanden.

Citrus- en andere zure vruchten

Heb je een gelige schijn over je tanden? Dan zouden vruchten met een hoge aciditeit (zoals sinaasappels en tomaten) wel eens de boosdoeners kunnen zijn. Ook al zitten ze boordevol voedingsstoffen, ze zorgen ook voor erosie van het tandglazuur waardoor de iets geliger getinte dentinelaag eronder beter zichtbaar wordt.

Koffie

Sorry, java junkies: je favoriete ochtenddrankje bevat tannine en dat zorgt voor verkleuring en vlekken. Bovendien tast koffie ook de pH-balans van de mond aan, waardoor voedsel met een hoge aciditeit meer kans krijgt om je tanden te beschadigen.

Suiker

Je moeder kon je het vroeger allicht niet vaag genoeg zeggen: “niet zoveel snoepen of je tanden vallen uit je mond!” Hoewel een tikkel overdreven steunt dit gekijf wel op waarheid. Deze taaie, stroperige lekkernijen hechten zich namelijk vast aan je tanden en worden knusse huisjes voor bacteriën die zich ook maar wat graag tegoed doen aan wat jij net gegeten hebt. Die bacteriën zijn niet bepaald de meest beschaafde huurders: ze laten zuren vrij die donkere vlekken en gaatjes op je arme gebit doen verschijnen.

Frisdrank

Jawel, frisdrank zit ook boordevol suiker, maar toch zijn deze drankjes nog gevaarlijker dan je chocoladekoekjes omdat ze koolzuurhoudend zijn en bijgevolg dus ook een hoge aciditeit hebben. Dat lees je goed: ook je light-drankjes zijn slecht voor je gebit!

Opgepast! Deze voedingsmiddelen verkleuren je tanden
© iStock

Thee

Net als koffie bevat thee tannine die je tanden verkleurt. Groene thee zorgt volgens Greatist voor een grijzige schijn, terwijl zwarte thee je tanden eerder geel doet lijken. Het is dus altijd belangrijk dat je in thee van hoge kwaliteit koopt omdat deze minder vlekken zou maken. Je kan ook altijd opteren voor witte thee (die maakt geen vlekken!) of een beetje melk in je drankje, aangezien dit volgens sommigen het vlekken maken zou voorkomen.

Bosbessen, braambessen en granaatappels

Naast antioxidanten zit dit fruit ook tjokvol pigment. Kiezen is verliezen, en zeker in dit geval

Wijn

Wijn is verantwoordelijk voor de grijzige schijn die over heel wat tanden ligt en deze is jammer genoeg moeilijker te verwijderen dan de gele waas. Jup, dat geldt zowel voor rode wijn (boosdoeners: tannine) als witte wijn ( boosdoeners: zuur). Maar waar witte wijn je tandglazuur aantast waardoor vlekmakende drankjes dieper in je tanden kunnen dringen zou rode wijn net goed zijn voor je glazuur en gaatjes bestrijden. Begrijpe wie begrijpen kan.

Noot: bovenstaande tips toepassen is natuurlijk niet voldoende. Dagelijks grondig poetsen en flossen en een regelmatige schoonmaakbeurt bij de tandarts zijn de steunpilaren van een gezond gebit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content