Alcohol U heeft het allicht zelf ook ervaren; de eerste sangria's op een terrasje en plots moet u vaker de wc opzoeken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat cellen gaan krimpen waardoor er extra water uit geknepen wordt en u dus sneller moet plassen. Al die tochtjes naar het kleinste kamertje zorgen er echter ook voor dat uw natuurlijke vochtreserve aangetast wordt waardoor u gedehydrateerd geraakt (en dus een kater hebt de volgende ochtend).

Zeker op een hete zomerdag is het opletten geblazen met alcohol, aangezien u door de hoge temperaturen via zweet nog meer vocht verliest. En nee, slimmerds, de H2O in een alcoholisch drankje is niet voldoende om de dehydraterende effecten van de alcohol teniet te doen.

EiwittenProteïnerijke diëten zijn steeds meer in trek, maar hoewel ze goed zijn om spiermassa op te bouwen of te bewaren en een hongergevoel tegen te gaan is het dieet wel bijzonder dehydraterend.

Wie veel proteïnen binnenkrijgt moet immers ook vaker naar het toilet, want bij de afbraak van eiwitten komt ook ureum vrij dat niet wordt hergebruikt. Het wordt in de nieren uit het bloed gefiltreerd en via de urine verwijderd. En wie meer moet plassen tast de vochtreserves van het lichaam aan. Zorg er dus zeker voor dat u uw proteïne-inname compenseert met voldoende water te drinken.

Enkele bekende natuurlijke voedingssupplementen Peterselie, selderzout, waterkers of paardenbloem staan al sinds mensenheugenis bekend om hun diuretische werking: u gaat vaker en meer moeten plassen. Voedingssupplementen met deze natuurlijke kruiden worden dan ook vaak voorgeschreven wanneer de patiënt lijdt aan blaasontstekingen, nierstenen of een opgeblazen gevoel. U moet er echter aan blijven denken: wie veel plast moet dat ook compenseren met veel drinken.

Goed nieuws trouwens voor koffie-fanaten, want waar altijd gezegd wordt dat koffie dehydraterend werkt zou dat volgens dokter Monica Reinagel overdreven zijn. Hoewel cafeïne dehydraterend werkt, balanceert het water in koffie dat meestal wel uit, zolang u niet meer dan 500 milligram cafeïne per dag binnenkrijgt zal u de dehydraterende gevolgen wel ervaren. Ook met asperges is het uitkijken geblazen, aangezien deze groenten eveneens een diuretische werking hebben. Groenten en fruit zijn echter zelf ook al rijk aan water dus ook hier geldt dezelfde regel als koffie: enkel overdaad schaadt. (KS)

Bron: Huffington Post

Alcohol U heeft het allicht zelf ook ervaren; de eerste sangria's op een terrasje en plots moet u vaker de wc opzoeken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat cellen gaan krimpen waardoor er extra water uit geknepen wordt en u dus sneller moet plassen. Al die tochtjes naar het kleinste kamertje zorgen er echter ook voor dat uw natuurlijke vochtreserve aangetast wordt waardoor u gedehydrateerd geraakt (en dus een kater hebt de volgende ochtend). Zeker op een hete zomerdag is het opletten geblazen met alcohol, aangezien u door de hoge temperaturen via zweet nog meer vocht verliest. En nee, slimmerds, de H2O in een alcoholisch drankje is niet voldoende om de dehydraterende effecten van de alcohol teniet te doen. EiwittenProteïnerijke diëten zijn steeds meer in trek, maar hoewel ze goed zijn om spiermassa op te bouwen of te bewaren en een hongergevoel tegen te gaan is het dieet wel bijzonder dehydraterend. Wie veel proteïnen binnenkrijgt moet immers ook vaker naar het toilet, want bij de afbraak van eiwitten komt ook ureum vrij dat niet wordt hergebruikt. Het wordt in de nieren uit het bloed gefiltreerd en via de urine verwijderd. En wie meer moet plassen tast de vochtreserves van het lichaam aan. Zorg er dus zeker voor dat u uw proteïne-inname compenseert met voldoende water te drinken. Enkele bekende natuurlijke voedingssupplementen Peterselie, selderzout, waterkers of paardenbloem staan al sinds mensenheugenis bekend om hun diuretische werking: u gaat vaker en meer moeten plassen. Voedingssupplementen met deze natuurlijke kruiden worden dan ook vaak voorgeschreven wanneer de patiënt lijdt aan blaasontstekingen, nierstenen of een opgeblazen gevoel. U moet er echter aan blijven denken: wie veel plast moet dat ook compenseren met veel drinken. Goed nieuws trouwens voor koffie-fanaten, want waar altijd gezegd wordt dat koffie dehydraterend werkt zou dat volgens dokter Monica Reinagel overdreven zijn. Hoewel cafeïne dehydraterend werkt, balanceert het water in koffie dat meestal wel uit, zolang u niet meer dan 500 milligram cafeïne per dag binnenkrijgt zal u de dehydraterende gevolgen wel ervaren. Ook met asperges is het uitkijken geblazen, aangezien deze groenten eveneens een diuretische werking hebben. Groenten en fruit zijn echter zelf ook al rijk aan water dus ook hier geldt dezelfde regel als koffie: enkel overdaad schaadt. (KS) Bron: Huffington Post