Eind vorig jaar sloot sterrenrestaurant Hertog Jan de deuren. De gebouwen worden verhuurd voor seminaries en fungeren als testkeuken voor chef Gert De Mangeleer en zijn rechterhand Joachim Boudens. Ook alle patisserie voor hun nieuwe zaak L.E.S.S in Brugge wordt er voorbereid. De imposante tuin van twee hectare wordt sinds de sluiting gerun...

Eind vorig jaar sloot sterrenrestaurant Hertog Jan de deuren. De gebouwen worden verhuurd voor seminaries en fungeren als testkeuken voor chef Gert De Mangeleer en zijn rechterhand Joachim Boudens. Ook alle patisserie voor hun nieuwe zaak L.E.S.S in Brugge wordt er voorbereid. De imposante tuin van twee hectare wordt sinds de sluiting gerund door herborist en kok David Van Steenkiste. 'Het domein blijft in handen van Gert en Joachim, maar ik heb de verantwoordelijkheid over de tuin. We kweken hier eetbare kruiden en bloemen. 125 soorten, van mosterdkruid en lamsoor tot viooltjes.' Elke ochtend vertrekken er uit Zedelgem bakken vol kruiden en bloemen naar restaurants en groothandels in België, Nederland en sinds kort ook naar Rungis in Parijs, de grootste versmarkt van Europa. 'Peruviaanse huacatay is momenteel het populairste kruid bij de chefs', zegt Van Steenkiste. 'Het ziet eruit als een wietplant, maar het smaakt naar munt met een zachte pompelmoes- en citrussmaak. Ik lever ook aan Tomorrowland, waar ze het gebruiken om mojito's mee te maken.' Sinds kort is de tuin van Hertog Jan ook toegankelijk voor het publiek. 'Na afspraak en in groepen van minimaal tien leid ik de mensen anderhalf uur lang rond in de tuin', zegt Van Steenkiste. 'We beginnen met een glaasje cava met vlierbloesem uit de tuin en een hapje met zelfbereide kappertjes. Ik vertel over het gebruik van kruiden in de keuken. Ik laat ze ook altijd iets verrassends proeven, zoals de pikante blaadjes van de szechuanpeperplant of die Peruviaanse munt. Nadien kun je in de shop zaden voor je eigen kruidentuin en huisgemaakte honing kopen.'