VLAANDEREN

BODO

Voorgerecht 12 tot 16 euro, hoofdgerecht 19 tot 25 euro, lunch 19 euro.

Deze Franse bistro met een Scandinavisch aandoend interieur - veel licht, hout en eenvoud - weet smaak in de borden te krijgen zonder overdreven moeilijk te doen: chef Lore Moerman zet eenvoudige, elegante en huiselijke gerechten op de kaart. De keuken zoekt vele kanten op: hummus, vitello tonato, quinoa, maar komt toch ook graag terug naar België en Frankrijk. Zo is er huisgemaakte rillette van eend, in bier gestoofde varkenswangen met kroketjes, een slaatje met geitenkaas en venkel en braadworst met geprakte aardappelen. Dit is het soort keuken waar je graag langsgaat voor een snelle lunch - die bovendien messcherp geprijsd is. Dit, samen met een mooie selectie natuurlijke wijnen en een ruim aanbod aan craftbeers, maakt Bodo tot een onweerstaanbare plek.

Burgstraat 2, 9000 Gent, bodo.gent

Zaterdag en zondag gesloten.

AROY AROY

Vijfgangenmenu 55 euro.

Michael en Jason Blanckaert zijn broers die Thais koken en Belgisch bier drinken. Bij Aroy Aroy eet je een menu van vijf gangen. Op tafel verschijnen steeds gerechten om te delen - geen kleine bordjes, maar ro-yaal gevulde schotels. Een heerlijk huiselijke versie van het sharingconcept waarbij je niet het gevoel hebt dat je het eten uit elkaars mond steelt. Bij het menu kun je voor een pairing van aangepaste bieren kiezen. Hierbij wordt gepolst naar je zin voor avontuur. Op basis van die inschatting krijg je de klassieke of de experimentelere selectie van Belgische bieren. Op tafel komen twee verschillende flesjes bier, die je ook weer deelt. De gerechten zijn Thais, maar de ingrediënten volgen het marktaanbod. Zo komt de Tom Kha hier met kokkels en groene asperges en wordt de Som Tam met wittekool gemaakt.

Lange Steenstraat 10, 9000 Gent, aroyaroy.be

Zaterdag en zondag gesloten.

DÔME SUR MER

Gerechten 13 tot 49 euro (kreeft), zeevruchtenschotels 44 tot 76 euro.

Dôme Sur Mer is een schaal- en schelpdierenbistro van hoog niveau in een statig herenhuis in Berchem. Het interieur is sober wit met veel licht en een groot aquarium waarin goudvisjes vrolijk rondzwemmen. Aan de grote marmeren toog heb je zicht op de kleine open keuken. Bestel enkele kleine gerechtjes van het suggestiebord en de vaste kaart of ga voor een klassieke zeevruchtenschotel. Twijfelen is niet nodig, alles wordt hier even puur en onberispelijk bereid. Maar voor wie het echt niet weet: de gerechten à la plancha zijn sowieso een goede keuze. Heb je iets te vieren? Ga dan voor de gegrilde kreeft met salieboter, en een versgebakken Brusselse wafel als dessert. Zo lekker in al zijn eenvoud.

Arendstraat 1, 2018 Antwerpen, domeweb.be

Alle dagen open.

LUNAPARK

Viergangenmenu 64 euro.

Pieter Clement verdiende zijn sporen bij Oud Sluis en in zijn twee enthousiast onthaalde restaurants. Nu is er zijn nieuwe zaak in Veurne, waar hij één menu aanbiedt voor een select aantal couverts. Het interieur is minimalistisch, met als pronkstuk - hoe kan het ook anders - een retro spelconsole. De chef zet vier gangen op tafel met topproducten uit de streek en veel kunde. De wijnkaart mixt klassieke en speelse natuurwijnen. De ongedwongen en warme bediening is in handen van zijn vriendin Emmelie. In het bord komt een moot tarbot met asperges, dunne schijfjes rauwe rabarber en een saus van vin jaune. Het dessert verfrist en verrast met een granité van zuring gecombineerd met aardbei en ijs van vlierbloesem.

Zwarte Nonnenstraat 15, 8630 Veurne, pieterclement.be

Woensdag en zondag gesloten.

ROSCH

Lunch 25 euro (2 gerechten van de kaart), diner à la carte: voorgerecht 17 tot 20 euro, hoofdgerecht 26 tot 30 euro.

Glenn Ross en Nicole Schellekens leerden elkaar kennen in de keuken van Peter Goossens. Na deze coup de foudre trokken ze twee jaar samen naar Australië om te werken in The Fat Duck van topchef Heston Blumenthal. In hun eigen zaak in Hasselt neemt Nicole de patisserie en de zaal voor haar rekening, terwijl Glenn zich over de andere gerechten ontfermt. Keuzevrijheid staat hier voorop: geen voorbedachte menu's maar gewoon kiezen à la carte. De vele hapjes, zoals rundertong met rode biet, gojibes en yoghurt of een broodje Noordzeekrab met tostada, pinda en kombu, zorgen ervoor dat je al tijdens het aperitieven uitgebreid kunt proeven van het kunnen van de chef. Afsluiten doe je met het intussen al klassiek geworden fairy bread. In Australië is dat een populair maar weinig nobel kinderdessert, waarbij een snee wit sponsbrood rijkelijk besmeerd met boter wordt besprenkeld met kleurige suikerbolletjes. In Rosch maakt Nele er een elegant en luchtig dessert van - maar wel nog steeds met de vrolijke discokleurtjes.

Dorpsstraat 34, 3500 Hasselt, rosch.be

Zaterdag en zondag gesloten.

BRUSSEL

LE REFUGE

Dagschotel 12 euro.

Wie had ooit kunnen denken dat we via een straatje in Ukkel ineens tussen de pieken van het hooggebergte zouden belanden? We zijn omringd door ruwe houtblokken, een gezellige kachel, oude wandtegels, bistromeubelen en zowaar een verzameling Zwitserse koekoeksklokken. Genoeg landelijke sfeer om de hectische stadsdrukte te vergeten. Maar ook de keuken scheert hier hoge toppen, in de vorm van kleine, scherp geprijsde gerechten, zoals garnaalkroketten van de Noordzee met gefrituurde peterselie (8 euro per stuk), een heerlijk romige burrata (10 euro), een kleine portie raclette opgefrist met groentepickles (8,50 euro) en nog veel meer lekkers! Een speciale vermelding gaat naar de selectie natuurlijke wijnen (René Mosse, Otto Mani of Jo Landron) en naar de koffie die hier wordt bereid in de Marzocco.

Sint-Jobsesteenweg 668, 1180 Brussel, cafelerefuge.be

Alle dagen open.

© Grace Helmer

CHEZ RICHARD

Lunch 6 tot 17 euro.

Deze legendarische bistro aan de Zavel doet zijn reputatie opnieuw alle eer aan. De houten toog met de fraaie eikenhouten elleboogsteun, de art-decoarmaturen, de terrazzovloer vervaardigd door een Luikse vakman, de nachtblauwe muren, de ronde tafeltjes en de zachte banken, alles draagt bij tot de klassieke bistrosfeer. Ook buiten werd niets aan het toeval overgelaten, denken we maar aan de mooie rotanmeubelen van Gatti uit Parijs en de gezellige terrasverwarming. Ook de getatoeëerde obers horen erbij, net als de auteurswijnen, de originele hapjes met gravlax van zalm, de burgers van Dierendonck en het schaaldierenaanbod van vrijdag tot zondag.

Miniemenstraat 2, 1000 Brussel, chezrichard.be

Alle dagen open.

BALLEKES

Ballekes met saus en garnituur 15 tot 20 euro.

Last van monday blues? Zin om op maandagavond eens niet te moeten koken, maar te genieten van een eenvoudig en lekker hapje in een ontspannen sfeer? Ballekes heeft de ideale opkikker in de vorm van ballekes. Dat nationale erfgoed wordt hier gepresenteerd in een efficiënte, originele formule. Je bestelt aan de toog gewoon je balleke of ballekes naar keuze (varken-rund/kip/vegetarisch) met de gewenste saus (tomaat of Luikse stroop), je kiest daarbij een slaatje of een broodje en je favoriete garnituur (knapperige frietjes, witloof-mayo) en voor minder dan 20 euro ben je gesteld. Om te drinken? Een biertje natuurlijk, bijvoorbeeld een Delta van Brussels Beer Project.

Charleroisesteenweg 174, 1060 Brussel, ballekes.be

Alle dagen open.

MANHATTN'S

Burgers 9 tot 12,50 euro.

Met burgers valt niet meer te spotten. Ze hebben een iconische status verworven en leiden tot verhitte discussies. De vestigingen van Manhattn's schieten als paddenstoelen uit de grond, en dat heeft zijn redenen: de New York-look - zeg maar postindustriële loftstijl - is hier een onmiskenbare troef. Maar nog belangrijker: de smaakvolle burgers, een creatie van de gebroeders Vandermeulen, zijn geen gewone burgers! De broodjes komen van kwaliteitsbakker Yves Guns, het Ierse Angus-rundvlees is heerlijk mals, de uien zijn mooi gekaramelliseerd, de bacon is knapperig en zelfs het op de frieten gestrooide kruidenzout is top.

Louizalaan 164, 1000 Brussel; Henri Mausstraat 39, 1000 Brussel; Tervurenlaan 9, 1040 Brussel; Groenplaats 1, 2000 Antwerpen, manhattns.com

Alle dagen open.

WALLONIË

PARF'INDE EPICES

Gerechten 15 tot 23,50 euro.

De jonge eigenaar van dit restaurant, afkomstig uit Punjab, stelt alles in het werk om de twijfelaars te winnen voor de Indiase keuken. De porties zijn rijkelijk, het interieur balanceert tussen klassiek en intimistisch en de service is verzorgd tot in de puntjes. Het menu biedt een staalkaart van het Indiase subcontinent, met de focus op het vaderland, zoals blijkt uit de kip madras (18 euro) waarbij, zoals het hoort, niet wordt beknibbeld op de chili. Maar er zijn nog talloze andere lekkernijen, zoals de verse naan (4,50 euro), aangescherpt met knoflook en koriander, de samosa's met geparfumeerde groenten en de verrassende vegetarische bhindi bhajee (16 euro), met een mix van okra en zoete specerijen.

415, chaussée de Bruxelles, 1410 Waterloo, parfindeepices.be

Dinsdag en woensdagmiddag gesloten.

UPPKÖK

Lunch 22 tot 39 euro, 's avonds drie-, vier- of vijf- gangenmenu 37 tot 94 euro.

Sinds 2013 is Uppkök - een Zweeds neologisme voor 'onbedekte keuken' - het project van Martin Hubaut. Deze chef werkte lang in Recto-Verso in Bouge, maar besloot vanuit een drang naar eenvoud de culinaire codes 'uit te kleden'. Hij kiest resoluut voor lokale productie en een milieuvriendelijke aanpak. Dat resulteert in zeer pure gerechten: een centraal product met minstens één groente, aangevuld met een saus, een kruid, eventueel een pesto. Zeer vermeldenswaardig is alvast zijn ombervis gebraden in olie met citroengel en mango, vergezeld van een rabarber-espuma.

19, chaussée nationale 4, 5530 Sart-Bernard, uppkok.be

Woensdag, zondag en zaterdagmiddag gesloten, en om de twee weken dinsdagavond.

L'ECAILLER

Voorgerecht 12 tot 22 euro, hoofdgerecht 25 tot 35 euro.

L'Ecailler, in het voetgangersgebied van de rue des Dominicains, tussen de Luikse kathedraal en de opera, pronkt met een oogstrelend klassiek Parijs brasseriedecor. Dit restaurant is dan ook een instituut, wars van alle modetrends, een huis van vertrouwen dat al meer dan dertig jaar constante kwaliteit garandeert. Aan het fornuis staat nog steeds de onverstoorbare Eddy Dekételaere. Het menu is van een tijdloze klasse, zoals onder meer blijkt uit de overheerlijke roggenvleugels afgewerkt met een nootje boter. Onweerstaanbaar.

26, rue des Dominicains, 4000 Luik, lecailler.be

Alle dagen open.

LESSE CAPADE

Driegangenmenu vanaf 35 euro.

Ook buiten de grote steden valt er culinair genot te rapen, bijvoorbeeld aan de oevers van de Lesse, in harmonie met de natuur en de elementen. De terrine gevuld met foie gras als voorgerecht verraadt alvast een terroir-bewuste chef, in casu Olivier Michel, bijgestaan door zijn vrouw Caroline. Het hoofdgerecht, een filet pur van Simmentalrund, dwingt respect af, en daar is de weergaloze bearnaisesaus waarbij wordt getoverd met boter, eigeel, dragon, sjalot en kervel niet vreemd aan. In het seizoen is Lesse Capade ook hét adres voor liefhebbers van wild.

155, rue de la Carrière,6927 Resteigne, lessecapade.be

Dinsdagavond en woensdag gesloten.