Op ontdekkingstocht in de Marollen: vijf adressen voor een culinaire stop

Au Stekerlapatte. Met zijn typisch Brusselse decor is de zaak uitgegroeid tot een waar instituut in de hoofdstad. © WVV

Voor een authentieke wandeling in de buik van Brussel, raden we u aan om linea recta de populaire volkswijk de Marollen te verkennen. Naast gezellig kuieren langs antiek- en designwinkels kun je er ook prima eten en drinken. Vijf nieuwe adressen om te ontdekken.

AU STEKERLAPATTE

De geschiedenis van deze verborgen parel in de Priestersstraat of “Poepegang” gaat terug tot de jaren zeventig, toen radio- en tv-presentator Daniël Van Avermaet en zijn vrouw een volkskroeg ombouwden tot een succesvolle brasserie. Na 2005 volgden de overnames en sluitingen elkaar op. De huidige eigenaar Luc Wittevrouw haalde Au Stekerlapatte – Brussels dialect voor ‘stekelbaars’ – eind 2014 uit het slop.

Het traditionele brasseriedecor bleef, net als enkele typisch Brusselse gerechten zoals bloempanch (bloedpens), varkenspootjes, stoverij, karamelribbetjes en balletjes in tomatensaus. De verdwenen bordelen in de straat moet u er zelf bijdenken.

Priestersstraat 4. Website.

LES VIGNES DU LIBAN

Op ontdekkingstocht in de Marollen: vijf adressen voor een culinaire stop
© WVV

Libanese Brusselaars en de kantoren in de buurt vonden snel de weg naar dit kleine, maar gezellige eethuis dat zijn deuren opende in maart 2015. Patron Faraj Husseïn (55) verhuisde dertig jaar geleden naar Brussel en werkte jarenlang als kelner, onder meer in de Brasseries Georges in Ukkel. Nu leert hij zijn klanten de Libanese keuken kennen.

De kaart voert authenticiteit hoog in het vaandel en vermeldt naast vleesbrochettes en visschotels diverse mezze om te delen, van hummus (puree van kikkererwten), moutabal (auberginekaviaar) en tabouleh (salade met peterselie, ui, tomaat, munt en bulgur) tot warme bereidingen als saweda djej (gevogeltelever) en assanat (lamstong).

Hoogstraat 152. Website.

PIN PON

Oeuf en cocotte. In Pin Pon kan je ook ontbijten.
Oeuf en cocotte. In Pin Pon kan je ook ontbijten.© WVV

Ook beslist een stop waard is het hippe Pin Pon, ondergebracht in een schitterend gerenoveerd pand dat in een vorig leven dienst deed als brandweerkazerne – en ook werd genoemd naar de sirenes. Het gebouw kreeg twee jaar geleden een restaurant- en cafégedeelte, de industriële look bleef intact, de bovenste verdieping werd afgewerkt met imposant glaswerk. Hier eet je seizoensgebonden gerechten met zicht op de bedrijvigheid van het Vossenplein en zijn dagelijkse antiek- en brocantemarkt.

De bar op de gelijkvloers heeft een uitgebreide kaart, met meerdere artisanale bieren en natuurwijnen om te ontdekken. Via de toegangspoort slash passerelle maak je de oversteek van de ene kant naar de kant van de hippe zaak. Ook gezellig: het terras, open wanneer de zomer in het land is.

Vossenplein 62.

EN STOEMELINGS

Op ontdekkingstocht in de Marollen: vijf adressen voor een culinaire stop
© WVV

Hun eerste tripel brouwden de autodidacten Denys van Elewyck en Samuel Languy in alle discretie “en stoemelings” thuis. Sinds juli vorig jaar kunt u de Brusselse twintigers aan het werk zien achter de meterslange vitrine van hun microbrouwerij, geopend met behulp van crowdfunding, een beurs van het Brusselse handelsagentschap Atrium en een lening van het Brussels Gewest.

Tussen de inox gistingskuipen en de zakken mout verkoopt het duo zijn artisanale bieren, die zoveel mogelijk met Belgische ingrediënten zijn samengesteld. Koploper is de Curieuse Neus, een frisse tripel van 7,5 graden in flessen van 75 centiliter (7 euro).

Spiegelstraat 1. Website.

LE MARCHÉ DU WINE BAR

Op ontdekkingstocht in de Marollen: vijf adressen voor een culinaire stop
© WVV

De jongste editie van Gault&Millau kroonde de intieme Wine Bar des Marolles in de Hoogstraat tot het adres met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Eigenaar en sommelier Vincent Thomaes serveert er sinds 2013 een uitgelezen selectie wijnen en seizoen- en streekgebonden gerechten, in een decor van kaarslicht en 19de-eeuwse schilderkunst.

In 2014 deed hij in het aanpalende pand de Marché du Wine Bar open : een kruidenierszaak die naast wijn, (bio)groenten en zelfgebakken brood talloze artisanale voedingswaren aanbiedt en net als de bistro open is van donderdag tot zondag.

Hoogstraat 196. Website. .

(WD/DB)

Partner Content