Oostenrijkse topgastronomie in een Genks bordje

© Relais & Châteaux Rosengarten

Tirol heeft alle troeven om uit te groeien tot een culinaire hotspot. Het herbergt bovendien het beste restaurant van Oostenrijk: Rosengarten, waar topchef Simon Taxacher culinaire juweeltjes van het hoogste karaat serveert.

Het is in het luxueuze hotel Rosengarten – gelegen net buiten het centrum van Kirchberg, een charmant dorpje in de Tiroolse Alpen – dat de toonaangevende Oostenrijkse chef-kok Simon Taxacher zijn gastronomische restaurant uitbaat, samen met zijn vrouw Sandra Kobald. Het is een stijlvol hotel dat klasse uitstraalt en strak interieur combineert met warme eyecatchers.

Taxacher, god in Oostenrijk

Over elk detail in Rosengarten werd minutieus nagedacht. Van de designgordijn die de inkomhal van de bar scheidt tot de ontbijtruimte die je rustig (à la carte) laat frühstücken in een attractief interieur.

Het restaurant geniet een sobere elegantie en het is hier dat de ‘art de vivre’ des huizes zich het best vertaalt: in het bord, waar culinair fenomeen Taxacher zijn ziel en passie bundelt in gastronomische bommetjes van het allerhoogste niveau.

Oostenrijkse topgastronomie in een Genks bordje
© Relais & Châteaux Rosengarten
Simon Taxacher
Simon Taxacher© Relais & Châteaux Rosengarten

De 36-jarige chef-kok behoort tot de gastronomische wereldtop. In 2005 veroverde hij als opkomend keukentalent een eerste Michelinster. Met zijn tweede ster, vier jaar later, werd hij op slag s’ lands jongste chef die de dubbele prestigieuze onderscheiding was aangedaan. Taxacher was toen amper 30.

In zijn eentje zorgde hij voor de culinaire opwaardering van de regio. Zijn restaurant lokte een almaar internationaler publiek. En hij kookte zich ook in de gunst van autoriteiten – zoals voormalig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher – die er een erezaak van maken om de keukenmeester achter het fornuis te hebben tijdens exclusieve feestjes.

Onlangs nog werd Taxacher voor de derde keer op rij verkozen tot beste chef van het land, in de Oostenrijkse editie van de gerenommeerde gids Gault & Millau scoorde hij opnieuw een uitmuntende 19 op 20 (goed voor vier symbolische koksmutsen).

Genkse borden

In de keuken, zíjn territorium, zweert hij bij verse, bij voorkeur lokale kwaliteitsproducten waarmee hij creatief, haast perfectionistisch aan de slag gaat.

Zelf omschrijft hij zijn cuisine als Frans-mediterraans. De gerechten zijn licht, creatief, modern, innoverend, en boordevol uitgepuurde smaken.

Oostenrijkse topgastronomie in een Genks bordje
© Relais & Châteaux Rosengarten

Eten in Rosengarten doe je onder meer in porseleinen servies uit Genk, ontworpen door Piet Stockmans.

Alleen het beste is goed genoeg om zijn gerechten te serveren en zo de klanten een totaalervaring mee te geven. ‘En dat zijn de borden van Stockmans’, zegt Taxacher.

Meer affiniteit met Limburg

Ralf Berendsen aan het werk tijdens Kulinartika
Ralf Berendsen aan het werk tijdens Kulinartika© Relais & Châteaux Rosengarten

Naast het Genkse porseleingoed zijn er meer links met ons land. Het cliënteel van zijn hotel annex restaurant telt behoorlijk wat Belgen, weet Taxacher. Maar hij maakt ook de omgekeerde beweging en komt al eens naar Limburg afgezakt waar hij goede contacten onderhoudt met collega-sterrenchef Ralf Berendsen van restaurant La Source in Lanaken.

De twee keukenmeesters kennen elkaar vanwege hun samenwerking binnen het internationale gastronomische hotelketen Relais & Chateaux waarvan La Butte aux Bois en Rosengarten deel uitmaken. Ze wisselen ideeën uit en delen ook af en toe de keukenvloer om exclusieve menu’s uit te werken.

Vorige maand reisde Taxacher nog af naar La Source in het kader van het lifestyle-event Privilege, deze keer niet in kokstenue. Een maand eerder was Berendsen gastkok tijdens Kulinartika, een unieke culinaire driedaagse waarvoor de Oostenrijker zes topchefs met internationale naam en faam naar zijn Alpendorpje haalde om er de sterren van de culinaire hemel te koken in gastronomische restaurants, het orgelpunt van het evenement.

Begin oktober was Kirchberg zo even het epicentrum van culinair Oostenrijk, en konden locals de smaakpapillen verwennen met delicatessen uit de Limburgse keuken. De reacties waren overigens unaniem lovend.

Oostenrijkse topgastronomie in een Genks bordje
© Relais & Châteaux Rosengarten

Taxacher maakt er zijn missie van om Kirchberg, en bij uitbreiding Tirol, op de culinaire kaart te zetten. Zo toonde ook deze eerste editie van Kulinartika, opgezet in samenwerking met de toeristische dienst van de regio. Veel wintersporters weten intussen al langer dat het skioord op culinair gebied heaven kan zijn.

De Oostenrijkse keuken is overigens al enkele jaren aan een flinke opmars bezig. De tijd dat ze enkel werd geassocieerd met minder verfijnde en vooral copieuse schotels, is lang achter de rug. Kirchberg is om meerdere redenen een reis waard.

Praktisch

Hotel Rosengarten, Aschauerstrasse 46, 6365 Kirchberg, Tirol, Oostenrijk, tel. : +43 5357 4201.

Kirchberg ligt op een zucht van het mondaine Kitzbühel. Ski- of langlaufpistes liggen er binnen handbereik, waaronder de legendarische Hahnenkamm: de wereldberoemde afdeling waarvoor elk jaar de beau monde van het internationale skiwereldje afzakt naar de regio. ’s Zomers is het vooral genieten van fikse wandelingen of mountainbiking langs de uitgestippelde routes. Maar ook golfers komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Overnachten kun je in een van de 26 luxueuze kamers uitgerust met hedendaags design en dito badkamers, zonder franjes, met balkon en mooi zicht op de bergen. Een culinaire reis waard.

Oostenrijkse topgastronomie in een Genks bordje
© Relais & Châteaux Rosengarten
Oostenrijkse topgastronomie in een Genks bordje
© Relais & Châteaux Rosengarten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content