Ook Portugal wil af van voedselverspilling

© Getty Images/iStockphoto

Steeds meer landen roepen voedselverspilling een halt toe. Na Frankrijk neemt ook de Portugese overheid nu maatregelen met de oprichting van de online supermarkt Goodafter.com. Daar zijn enkel producten te koop waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is.

THT en TGT: het zijn twee begrippen die vaak verward worden, waardoor consumenten een product vaak weggooien wanneer een van de datums op de verpakking bereikt is. Voor een vers product, dat een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) heeft meegekregen, is dat vaak een veilige beslissing. De datum op lang houdbare producten staat echter voor iets anders. De THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) signaleert de tijd tot wanneer een product op zijn best is. Daarna zou er eventueel kwaliteitsverlies kunnen optreden, maar je zal er niet ziek van worden. Als het er nog oké uitziet en ruikt, kan je het zonder problemen eten, zelfs al ligt de datum jaren in het verleden.

Dat is wat nu Goodafter.com wil aantonen door producten te verkopen waarvan de THT-datum overschreden is of dat heel binnenkort zal doen. Om de consumenten over de drempel te halen, worden er kortingen aangeboden die kunnen oplopen tot 70% van de winkelprijs. De webshop verkoopt ook non-food met een THT-datum, zoals schoonmaakartikelen of shampoo, maar geen verse producten.

De initiatiefnemers plannen alvast enkele fysieke winkelpunten in de toekomst. (EK)

Zelf ook voedselverspilling tegengaan? Probeer deze tips eens uit in jouw keuken!

Bron: RetailDetail

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content