Ontdek het drankje dat nog gezonder is dan groene thee

© iStock

Je hebt ze vast al wel gespot in je lokale koffiebar: keramieken kommetjes met daarin wat lijkt op een wel heel schuimig erwtensoepje. De eeuwenoude theevariant matcha verovert stilaan weer heel wat harten, maar uh.. Matcha, wasda?

“Matcha” staat voor “thee in poedervorm”, groene thee in poedervorm om specifiek te zijn. Om matcha te maken worden groene theeblaadjes gevijzeld tot een superfijn, heel delicaat poeder met een consistentie van talk. Om matcha te bereiden voeg je warm (geen kokend!) water bij het poeder terwijl je het brouwsel heel de tijd rustig rondroert en je een mooi schuimlaagje krijgt. De bereiding is zowat de hoeksteen van de Japanse theeceremonie en maakt deel uit van de matchabelevenis waar hipsters en gezondheidsfreaks zo op kicken.

Waar groene thee al gelauwerd wordt om zijn weldadige krachten omdat het brouwsel onder meer goed is voor het boosten van je metabolisme en het beschermen van je huid, gaat matcha nog een stapje verder. Als groene thee Clark Kent (geen onaardige jongen) is, dan is matcha de superman, omdat je voor matcha het volledige theeblaadje gebruikt.

A photo posted by Ai (@airie93) on

Hierdoor is matcha tot drie keer rijker aan de natuurlijke werkzame stof en antioxidant EGCG, die onder meer ontstekingen tegengaat, cholesterol verlaagt en volgens sommigen zelfs de groei van tumoren de kop in zou drukken. Eén kopje matcha zou volgens gezondheidswebsite Greatist overeenkomen met tien kopjes groene thee. Bovendien heeft matcha ook heel wat meer antivirale, antibacteriële en antifungale krachten dan andere groene theesoorten.

Het goedje is zodanig populair dat er ondertussen ook onder meer matcha roomijs, matcha KitKats en matcha popcorn bestaat – producten die natuurlijk een beetje contraproductief werken. Hoewel steeds meer mensen het poeder ook in pilvorm nemen is de pure variant, gemixt met water nog altijd het meest aangewezen omdat het zo op de meest natuurlijke wijze in het lichaam terecht komt.

A photo posted by Doublejia L ² (@doublejia) on

Wie nu massaal aan de matcha gaat zal echter bedrogen uitkomen: een kopje matcha bevat ongeveer 70mg cafeine en is dus niet bepaald gezond wanneer je het met liters naar binnen giet, maar wie ’s ochtends een tas matcha in plaats van een tall latte drinkt zal daar heel snel de heilzame gevolgen van ondervinden. Bottom’s up.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content