Ontdek de magische taart, de culinaire trend van het moment

© Pierre Chivoret/Alexia Janny/Solar éditions

De magische taart is de culinaire trend van het moment in de blogosfeer. Het concept verovert stilaan de hele wereld onder de namen “gâteau magique” in het Frans, “tarta mágica” in het Spaans en “magic cake” in het Engels.

Hocus pocus, hier komt de magische taart ! Waarom magisch? Omdat de taart uit drie verschillende lagen bestaat terwijl je maar één beslag moet maken en de taart maar één keer in de oven moet bakken. Het is de basismix van vijf eenvoudige en natuurlijke ingrediënten (eieren, suiker, bloem, melk en boter) dat in een mum van tijd een heerlijk en verbluffend resultaat geeft.

Op internet vind je oneindig veel variaties op de magische taart. Zo kan je magische cupcakes, een magische fruittaart en zelfs een magische quiche lorraine klaarmaken. Om je alvast op weg te helpen vind je hieronder het basisrecept van de wonderlijke taart:

Voor 6 personen. Bereiding 10 min Baktijd 40 minuten (+ indien mogelijk 2 uur laten rusten)

Ingrediënten

2 middelgrote eieren
25 cl volle melk
65 g boter (+ voor de bakvorm)
53 g bloem
70 g griessuiker
10 g bloemsuiker
1 vanillestokje

Bereiding

1. Verwarm de (klassieke) oven voor op 160°C (th. 5-6). Weeg de ingrediënten en wrijf je bakvorm in met boter. Breek het vanillestokjes in twee en haal er de korrels uit met het punt van een mes. Smelt de boter en laat het lauw worden. Warm de melk in een pan op, voeg er de korrels aan toe, laat ze enkele minuten trekken en leg de pan opzij.
2. Scheid de dooiers en de eiwitten in twee kommen (een grote voor de dooiers en een middelgrote voor de eiwitten). Meng de dooiers met de suiker totdat het mengsel wit en schuimig wordt. Voeg er de gesmolten boter aan toe, daarna langzaam de bloem. Giet er dan langzaam de lauwe melk bij en meng. Klop de eiwitten op en voeg ze voorzichtig toe aan het mengsel met een spatel. Klop de eiwitten 5 seconden om ze te breken. Het is volledig normaal dat het beslag vloeibaar is. Giet het mengsel in de bakvorm.
3. Schuif de taart voor 35 minuten in de oven. De bovenste laag moet goudkleurig zijn en het binnenste moet wat beverig zijn.
4. Eet de taart lauw of laat ze 1 uur op kamertemperatuur afkoelen en daarna nog minstens twee uur in de koelkast staan voor je opdient. Bestrooi daarna de taart met bloemsuiker.

Het recept komt uit het boek “Incroyables Gâteaux magiques”, van Véronique Cauvin (uitgeverij Solar), 64p., 6,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content