Ontbijtjes om te lepelen: 3x porridge

© Getty

Een lepel en een warme kom lekkers: is er iets deugddoender om een frisse dag mee te beginnen? Dat dan niet altijd de nederige havermoutpap hoeft te zijn, bewijzen deze drie recepten voor porridge uit Ontbijt Easy (uitg. Brecht).

Porridge staat voor een warme bereiding op basis van geplette granen. Die granen kunnen letterlijk alles zijn. Naast de klassieke havermout, kan je bijvoorbeeld ook porridge maken met tarwe, rijst of gerst, of zelfs met pseudo-granen als amarant, gierst, quinoa of boekweit.

Hoe verschillend ze ook kunnen zijn, een ding hebben ze allemaal gemeen: ze barsten van de vezels en proteĆÆnen en vormen dus een ideale start van de dag. Gecombineerd met vers fruit en krokante toppings krijg je bovendien niet alleen een gezonde kickstart, maar ook nog een erg smakelijke. Drie recepten om origineel uit de hoek te komen.

Spelt en parelgort met banaan en dadels

Voor 1 kom porridge
  • 2 eetlepels speltvlokken
  • 2 eetlepels parelgort
  • 30 ml hazelnootdrink
  • 1/2 banaan, geprakt
  • 1 snuifje kaneel
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 snufje kruidnagelpoeder
  • 1 snuifje zeezout
Topping
  • 1/2 banaan, in plakjes
  • 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 1 medjouldadel, in stukjes
  • 1 theelepel gepeld hennepzaad
  • 1 theelepel gehakte geroosterde hazelnoten
Bereiding
  1. Was de speltvlokken en parelgort, doe ze in een pan en zet ze onder water (5 cm). Breng aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 35 minuten pruttelen, tot alles zacht is. 
  2. Giet af en pureer het samen met de hazelnootdrink, banaan, kaneel, het vanille-extract, kruidnagelpoeder en zout in de blender glad. 
  3. Schenk de porridge terug in de pan en verhit nog 5 minuten. Doe de porridge in een kom en voeg de topping toe.

Kokosrijst met granaatappel

Voor 1 kom porridge
  • 125 ml kokosmelk
  • 50 g gekookte jasmijnrijst (25 g ongekookt)
  • 1 snuifje zeezout
Topping
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel granaatappelpitten
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 theelepel gepeld hennepzaad
  • 1 eetlepel lijnzaad & vijgen-mix
Bereiding
Voor de lijnzaad & vijgen-mix
  1. Rooster in een koekenpan 4 eetlepels lijnzaad, 2 eetlepels havermout en 2 gedroogde, in kleine stukjes gesneden vijgen een paar minuten.
  2. Voeg zodra alles onregelmatig gaat poffen 1,5 eetlepel honing of agavesiroop en een snufje zeezout toe.
  3. Zet het vuur uit, schep alles om en laat afkoelen.
Voor de porridge
  1. Verwarm de kokosmelk en het zout in een pannetje. 
  2. Schenk het mengsel over de gekookte rijst en meng goed. 
  3. Doe het in een kom en voeg de toppings toe.

Spelt en parelgort met banaan en dadels

Voor 1 kom porridge
  • 2 eetlepels speltvlokken
  • 2 eetlepels parelgort
  • 30 ml hazelnootdrink
  • 1/2 banaan, geprakt
  • 1 snuifje kaneel
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 snuifje kruidnagelpoeder
  • 1 snuifje zeezout
Topping
  • 1/2 banaan, in plakjes
  • 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 1 medjouldadel, in stukjes
  • 1 theelepel gepeld hennepzaad
  • 1 theelepel gehakte geroosterde hazelnoten
Bereiding
  1. Was de speltvlokken en parelgort, doe ze in een pan en zet ze onder water (5 cm). Breng aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 35 minuten pruttelen, tot alles zacht is. 
  2. Giet af en pureer het samen met de hazelnootdrink, banaan, kaneel, het vanille-extract, kruidnagelpoeder en zout in de blender glad. 
  3. Schenk de porridge terug in de pan en verhit nog 5 minuten. 
  4. Doe de porridge in een kom en voeg de toppings toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content