Ongezond voedsel waarvan u dacht dat het gezond was

Denk twee keer na eer u zich tegoed doet aan producten als gerookte zalm, sojasaus of cola light!

Denk twee keer na eer u zich tegoed doet aan producten als gerookte zalm, sojasaus of cola light!


1. Palmolie De regel geldt dat plantaardige vetten “gezonder” zijn dan dierlijke vetten, maar toch is palmolie een grote boosdoener. Hoewel palmolie wordt gewonnen uit het vlees van de vruchten van de oliepalm en dus plantaardig is, is het een zeer verzadigde plantaardige olie. Bovendien bevat ze palmitinezuur, dat slecht is voor hart-en bloedvaten en de cholesterol.

2. Instant- en bliksoep Het soepdieet kent veel aanhangers en verse soep is zowat het gezondste dat u kan binnenspelen op een koude dag als deze. Dat geldt echter niet voor zijn ingeblikte soortgenoten. Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.

3. Ketchup Ja, ketchup is heel wat gezonder dan mayonaise, maar het nu aan elke maaltijd toevoegen is te veel van het goede. Naast het feit dat het bijna geen vet en de anti-oxidant lycopeen bevat is ketchup ook de huisvester van bijzonder veel suikers en zouten.

4. Sojasaus
Hoewel sojasaus een gezonder alternatief is dan pakweg tartaarsaus, bevatten de meeste sojasauzen heel erg veel zout. Er bestaan alternatieven met een lager zoutgehalte – maar die hebben dan ook minder smaak.

5. Fruitsap Ongezoet 100 % puur fruitsap (vers of uit brik) is een natuurlijke bron van vitaminen, maar bevat ongeveer evenveel suiker als frisdranken. Eén glas ongezoet sinaasappelsap (150 ml) bevat ongeveer 14 g (of bijna 3 klontjes) suiker. Een glas frisdrank ongeveer 16 g. Druivensap en appelsap bevatten iets meer suiker dan ongezoet sinaasappelsap, respectievelijk 24 g en 16 g per glas van 150 ml. Het betreft bij ongezoete vruchtensappen geen toegevoegde suiker maar suiker die afkomstig is van de vrucht zelf.

6. Pindanoten Ongezouten noten kunnen niet zo veel kwaad en brengen zelfs enkele goede vetten en mineralen in ons systeem, maar pindanoten zijn daarop een uitzondering. Ze bevatten veel meer ongesatureerde vetzuren (beter gekend als Omega-6 vetzuren). De normale ratio vetzuren zou Omega 6 1:1 Omega 3 moeten zijn, maar vaak hellen voedingsmiddelen over naar de Omega 6 kant, wat kan leiden tot diabetes en Alzheimer. U hoeft niet alle pindanoten uit uw leven te bannen, maar eet ze met mate en zoals de natuur ze gegeven heeft: ongezouten, ongeroosterd en ongekarameliseerd.

7. Light-frisdrank Hopelijk wist u al wel dat zelfs light-frisdrank niet goed voor u was, maar wist u dat het zelfs zeer slecht voor u kan zijn? Studies hebben uitgewezen dat light-frisdranken de appetijt meer stimuleren waardoor een mens na het drinken van bijvoorbeeld een cola light meer zou gaan snacken. Proeven met dieren toonden ook aan dat de artificiële zoetmakers in light frisdrank ook gewichtstoename kunnen veroorzaken. Aspartaam werd zeer lange tijd gelinkt aan kanker, maar de EFSA heeft de veiligheid van deze zoetstof recent nog bevestigd.

8. Melk Voor kleine kinderen is zuivel een enorme bron van calcium, dat zorgt voor een goede groei en een stevig beendergestel. Toch begint melk de laatste jaren meer en meer een negatieve bijklank te krijgen, al spreken verschillende studies elkaar tegen. We zouden niet gemaakt zijn om melk te verteren en de idee dat we de enige soort zijn die melk van een andere (dier)soort drinken is voor sommigen onnatuurlijk.

9. Bio food
Biovoedsel wordt geproduceerd op een manier waarbij chemische pesticiden en kunstmest verboden zijn. Ook bij verwerkte biologische voeding zijn synthetische additieven en bewaarmiddelen bijna volledig uit den boze. Dat wil echter niet zeggen dat uw bio-chocolade, uw bio-koekjes of uw bio-pizza geen calorieën bevatten!

10. Gerookte zalm Hoewel gewone, roze wilde zalm een goede bron van Omega-3 is, profiteert zijn gerookte broertje maar al te graag mee van dit gezonde imago. Onterecht, zo blijkt. Deze vis wordt tegenwoordig chemisch gerookt, wat de vis dus gewoon een rooksmaakje geeft, en bij de bereiding komt ook extra (ongezond!) vet aan te pas. (KS)

Noot: In wezen zijn er geen gezonde en ongezonde voedingsmiddelen; alles hangt namelijk af van de mate en de frequentie waarin u ze gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content