Onderzoekers verrast: veel minder frisdrank verkocht na frisdranktaks

© Getty Images/iStockphoto

De inwoners van het Amerikaanse Berkeley drinken veel minder frisdrank sinds de invoering van een frisdranktaks. Onderzoekers reageren verrast.

In Berkeley, aan de Amerikaanse westkust, is de consumptie van frisdranken als Coca-Cola en Sprite en andere gezoete dranken als energiedrankjes en ijsthee in enkele maanden tijd met 21 procent gedaald, besluit een studie van de Universiteit van Californië (UC). De daling is veel groter dan verwacht, zeggen de onderzoekers in het American Journal of Public Health.

Lagere inkomens

De daling deed zich voor na de invoering van een taks op frisdrank en andere gezoete dranken in maart vorig jaar. De studie vond enkele maanden na de invoering plaats.

Ter vergelijking gingen de onderzoekers ook kijken in het naburige San Francisco. Daar steeg de frisdrankconsumptie in dezelfde periode met 4 procent; San Francisco heeft een gelijkaardige taks afgewezen.

Berkeley voerde als eerste Amerikaanse stad een frisdranktaks in, a penny-per-ounce, 1 dollarcent per 28 gram.

De onderzoekers richtten zich op de buurten met lagere inkomens. “Mensen met lage inkomens dragen de zwaarste gevolgen van obesitas en diabetes”, zegt Kristine Madsen van UC Berkeley. “Deze daling in de consumptie van frisdrank en suikerhoudende drank is dan ook zeer bemoedigend. We zoeken naar instrumenten die mensen helpen om gezonde keuzes te maken, en de frisdranktaks blijkt een effectief instrument te zijn.”

Meer water

De frisdranktaks had ook gevolgen voor de consumptie van water in Berkeley. Die steeg met 63 procent, in Oakland en San Francisco slechts met 19 procent. Slechts 2 procent van de inwoners van Berkeley ging door de taks elders frisdrank kopen.

De daling van de frisdrankconsumptie is alleen een effect op korte termijn, benadrukken de onderzoekers. Om na te gaan of de taks mensen ook op langere termijn gezonder doet drinken, is later opnieuw onderzoek nodig.

Meer dan twintig Amerikaanse steden probeerden een frisdranktaks in te voeren, maar telkens ontbrak daarvoor voldoende steun. Na Berkeley slaagde alleen Philadelphia in de goedkeuring van zo’n taks. Die wordt in januari van kracht.

Obesitas

Sinds dit jaar zijn er wereldwijd voor het eerst meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht, blijkt uit de studie die in april in The Lancet verscheen.

Uit de analyse bleek dat het aantal mensen met obesitas (op basis van het BMI) in veertig jaar tijd razendsnel is toegenomen: van 105 miljoen in 1975 naar 641 miljoen in 2014. Tegen 2025 zal een vijfde van alle volwassenen obees zijn, voorspelden de onderzoekers.

Een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en obesitas is de consumptie van calorierijke etenswaren en dranken. Die worden vaak sterk gepromoot. In de VS blijken popsterren vooral dergelijk calorierijk eten en drinken te promoten. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content