Onderzoek: natuurlijke wijnen zijn lekkerder

© Getty Images/iStockphoto

Wijnen op basis van biologische en biodynamische druiventeelt krijgen van professionele wijnkenners gemiddeld een hogere score dan conventionele wijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse UCLA.

De studie, die deze week verschijnt in het Journal of Wine Economics, analyseert de scores van meer dan 74.000 Californische wijnen in toonaangevende magazines zoals Wine Advocate, Wine Enthusiast en Wine Spectator. Op een gestandaardiseerde score van 100 punten blijken de natuurlijke wijnen gemiddeld 4,1 punten hoger te scoren.

Het effect is veel groter voor rode dan voor witte wijn: 5,6 tegenover 1,3 punten, maar dat heeft mogelijk te maken met het kleinere aantal witte wijnen in de studie.

Bodemleven

“De conclusie is dat organische landbouw een klein maar significant en positief effect heeft op de wijnkwaliteit”, zegt hoofdauteur Magali Delmas, hoogleraar milieu-economie aan de UCLA. “Ook wijnproducenten zeggen dat het beter is: het zorgt voor een meer pure smaak met meer invloeden van het terroir, omdat je pesticiden vervangt door handenarbeid. Je verzorgt de wijnranken van dichtbij, verbetert de samenstelling van de grond en je brengt al het leven terug: de microben, insecten, bijen en wormen die nodig zijn in de landbouw.”

Belangrijk is wel dat het onderzoek enkel uitspraak doet over wijnen op basis van biologische landbouw, niet over volledig biologische wijnen. Bij die laatste wijnen is het volledige productieproces biologisch, en mogen bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen zoals sulfieten worden toegevoegd. Omdat die nog erg zeldzaam zijn in de VS, waren er niet voldoende testresultaten voorhanden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content