Onder Den Toren in Leuven verwerkt de pittige Chinese keuken in Belgische klassiekers

© Diane Hendrikx

Onder Den Toren was jarenlang een bruin café in de schaduw van de kerk. Nu kun je er niet alleen terecht voor een pint, maar ook voor een op maat gemaakte cocktail en een Chinees getint potje stoofvlees.

Marie en Zander zijn de nieuwe eigenaars die van dit volkscafé een energiek restaurant maakten. Zij neemt de keuken voor haar rekening, hij is baas achter de cocktailbar.

Elke maand verandert de kaart volledig. ‘Anders verveel ik me te snel’, lacht Marie. Ze houdt de kaart bewust beperkt en serveert huiselijke gerechten, soms met een Aziatische twist. ‘Ik heb enkele jaren in China gewoond en gekookt.’ In de provincie Sichuan leerde ze de pittige en levendige keuken appreciëren en die smaken verwerkt ze in Belgische klassiekers. Het koken leerde ze van haar ouders. De kaart bevat dan ook huiselijke gerechten en hier en daar een ode aan de ouderlijke kookkunsten, zoals de befaamde makreelmousse van haar moeder.

Zander laat zich voor zijn cocktails dan weer inspireren door de keuken van Marie. Uit hun tuin komen verse kruiden die zowel in de keuken als in de cocktailsiropen verdwijnen. Een vaste cocktailkaart is er niet. Bargasten wordt gevraagd naar hun favoriete smaken en met die input maakt Zander voor iedereen een gepersonaliseerd drankje. ‘Ik maak zowel simpele classics als eigen creaties’, vertelt hij. ‘Mijn laatste experiment was een pistachesiroop waarmee ik een pistache-gin-fizz maakte. Mijn carrière als mixologist begon spontaan doordat ik altijd achter de toog kroop om mijn eigen drankje te maken. Andere klanten wilden steevast hetzelfde als wat ik in mijn glas had. Ik experimenteer ook met manieren van presenteren: ik durf al eens iets in brand te steken. Zo breng ik een beetje magie aan de tafel. Maar als mensen de volgende keer vragen naar dat drankje met het vuur, ben ik al lang bezig met een nieuw experiment. (lacht)

Onder Den Toren

Halfmaartstraat 4, 3000 Leuven, odtleuven.be

Partner Content