Omelet, een wereldgerecht

Van onze eigen omelet tot de Japanse omuretsu, van de Italiaanse frittata tot de Spaanse tortilla : ieder land heeft zijn traditionele, landelijke eierkoekrecept.

Van onze eigen omelet tot de Japanse omuretsu, van de Italiaanse frittata tot de Spaanse tortilla : ieder land heeft zijn traditionele, landelijke eierkoekrecept.
Iedereen is vertrouwd met de omelet, een alledaagse bereiding van losgeklopte eieren, bereid in een pan met boter of olie. Een traditionele Franse omelet wordt gebakken in een speciale pan die erg heet wordt gemaakt. Klassiek opgevoede koks gebruiken geklaarde boter, want die verdraagt een hogere temperatuur. Zo kan de onderkant van de omelet sneller bakken. Wanneer de bovenkant van het eimengsel begint te stollen, houdt men de bakpan scheef en rolt men de omelet op. Zo’n klassiek bereide omelet is gebakken aan de buitenkant en heerlijk ‘baveuse’ (drillerig zacht) aan de binnenkant.

Een omelet is al lekker met zout en peper. Je kunt echter veel meer toevoegen. Vaak wordt een omelet op smaak gebracht met verse kruiden of heeft de eierkoek een vulling van kaas, groenten, vlees of een combinatie. De omelet wordt meestal niet in de pan omgedraaid. Bij pannenkoeken of flensjes gebeurt dit wel.

Er bestaan duizenden variaties. Neem de zoete schuimomelet : de kinderen zijn er gek op. Om die te bereiden wordt het eiwit gescheiden en met suiker tot sneeuw geklopt. Vervolgens spatelt men de dooiers voorzichtig door de sneeuw en laat men het beslag in een pan met boter glijden. Deze soufflé wordt gebakken onder deksel op middelmatig vuur of in de oven.

Ieder land heeft zijn eigen omelet. In Japan eet men omuretsu of omurice, gemaakt van eieren en rijst en liefst met ketchup genuttigd. Omu-soba is een andere Japanse omelet met yakisoba ( chow mein of gebakken deegwaren) als vulling. In China eten ze foo yung oesteromelet, in Thailand kai yat sai omelet met vlees, bonen, uien, vis en op smaak gebracht met oester- of vissaus.

De Spanjaarden zijn grote omeletliefhebbers. Iedereen kent de Spaanse tortilla, klassiek een dikke omelet gemaakt met gebakken aardappelschijfjes en versneden ui. Een tortilla is ook lekker met groene asperges. Een tortilla wordt niet in boter maar in olijfolie gebakken. Spanjaarden serveren de eierkoek vaak met tomaten, uien en paprika.

Frittata is het Italiaanse antwoord op de omelet. Een frittata is een open omelet, waarin bijvoorbeeld kaas, groenten en zelfs pastarestjes zijn verwerkt. De ingrediënten worden vooraf, voordat het bakken begint, met elkaar gemengd. Het mengsel wordt in een matig warme pan met wat olijfolie langzaam gegaard. Vaak wordt de eierkoek in de pan gedraaid of gaat de aan één kant gebakken frittata nog even onder de grill voordat de eierkoek open wordt geserveerd. Men kan frittata’s maken met vleeswaren, zoals salami of gekookte ham, met voorgekookte artisjokharten, asperges en/of paddenstoelen. In alle gevallen is het maken van een eierkoek gemakkelijk en is het eten een plezier voor jong en oud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content