Officieel: Belgische biercultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed van Unesco

© iStock

De Belgische biercultuur is opgenomen op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Dat heeft een speciaal comité beslist tijdens een vergadering in Ethiopië.

De Unesco heeft de Belgische biercultuur woensdagochtend officieel als immaterieel cultureel erfgoed erkend. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

‘De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor iedereen die zich inzet om deze rijke cultuur levendig te houden‘, klinkt het in een gezamenlijke persmededeling van de Cultuurministers van alle gemeenschappen in ons land.

De drie gemeenschappen dienden in april 2014 bij de Unesco een dossier in om de biercultuur toe te voegen aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. België telt bijna 1.500 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld, argumenteerden ze.

Na een grondige evaluatie van die aanvraag werd het dossier woensdag uiteindelijk goedgekeurd tijdens een congres van de VN-organisatie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

‘Wat bij de beoordelende commissie van de Unesco vooral in de smaak viel, waren de maatregelen ter bescherming van de biercultuur, de promotie van die cultuur en de oprichting van een observatorium ter bewaking van de diversiteit van de brouwkunst en haar waardering in België’, zo staat in het persbericht te lezen.

De VN-organisatie zou tegelijk ook ‘de aandacht die in België wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik‘ waarderen.

Minister Gatz toont zich alvast fier. ‘We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard. In België hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken. Het verheugt me dan ook dat de Unesco de creativiteit en diversiteit van onze biercultuur erkent’, zo klinkt het.

De biercultuur wordt het elfde Belgische item op de lijst van immaterieel erfgoed. Onder meer de Heilig-Bloedprocessie van Brugge, het carnaval in Binche en Aalst en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke werden eerder al erkend. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content