NorthSeaChefs presenteren kookboek ‘Eigen vis eerst!’, met 100 recepten met Noordzeevis

© /

Onze Noordzee zit boordevol lekkere vis waarmee je schitterende bereidingen kunt maken. De NorthSeaChefs tonen het in hun eerste kookboek ‘Eigen vis eerst!’, in een extra editie van Knack Weekend.

In de Noordzee zit veel meer lekkers dan tong, kabeljauw of pladijs. “We moeten leren eten wat de visser vangt, niet de visser laten vangen wat wij willen eten”, benadrukken de NorthSeaChefs. Deze topchefs ijveren er al jaren voor om minder bekende vissen, gevangen door Belgische vissers, te promoten. Onder meer door ze in hun restaurants te presenteren. Zo zijn er verschillende kabeljauwachtigen — leng, heek, steenbolk, wijting, schelvis, koolvis — waarmee je perfect dezelfde bereidingen kunt maken. Het eerste kookboek van de NorthSeaChefs, in de reeks Toprecepten van Knack Weekend, bevat 100 recepten met minder bekende vissoorten.

‘Eigen vis eerst! 100 recepten met Noorzeevis’ ligt nu in de krantenwinkel en kost 7,95 euro. Knack-abonnees genieten een korting van 2 euro. De voordeelbon – mét minireceptenboekje – vindt u in het Knack-pakket van deze week.

Vis! Vis! Eigen vis! Je kunt niet geloven hoe lekker dat is

(Voorwoord uit het kookboek, van Gene Bervoets & Axel Daeseleire, ambassadeurs van de NorthSeaChefs.)

NorthSeaChefs presenteren kookboek 'Eigen vis eerst!', met 100 recepten met Noordzeevis

“‘Onze’ vis uit onze eigen moeder de Noordzee. Daar gaan we voor. Onze zee biedt immers heel wat vissoorten ‘van eigen bodem’ die barsten van de smaak, maar die u (nog) niet kent. Daar willen wij met de NorthSeaChefs iets aan doen. Met grote trots stellen wij als ambassadeurs van de vereniging ons allereerste kookboek voor met 100 recepten van 24 Belgische topchefs.

Omdat we u uiteraard ook graag meegeven hoe u die ‘nieuwe vis’ gemakkelijk en lekker kunt klaarmaken.

Waarom? Omdat het moet. Omdat het moet gedaan zijn met de overbevissing van altijd dezelfde soorten vis. Omdat de zogenaamde ‘bijvangst’ niet meer mag teruggeworpen worden in zee. Omdat die vis te goed is om te verwerken in cosmetica of vismeel. Omdat die vis gewoon veel te lekker is.

Hebt u zich wel eens afgevraagd wat voor rommel u eigenlijk naar binnen speelt als u sommige ‘vissen’ koopt in de supermarkt? Enkele voorbeelden. Zalm. Heerlijk toch? Vergeet het! Veel van de aangeboden Noorse, Ierse, Schotse zalm is ‘waardeloos gekweekt’. Dat wil zeggen dat die vissen gepropt zitten in kleine netten en vooral slechte voedingsmiddelen toegediend krijgen. Lees: soja en kipafval zoals gehydroliseerde kippenveren! Ze bevatten ook kankerverwekkende stoffen zoals pcb’s, pesticiden en DDT.

Pangasius, ook wel de ‘poisson poison’ genoemd, wordt vooral gekweekt in de Mekong, de meest vervuilde rivier ter wereld. Daarbij wordt ongecontroleerd gebruik gemaakt van pesticiden. De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) schat bijvoorbeeld het aanwezige arseen acht maal hoger dan wat veilig wordt geacht. Puur vergif dus. Smakelijk. Dan is er ook de tilapia of de ‘strontmond’, deze vis eet 6x meer uitwerpselen dan hij zelf produceert. Probeert u dat vooral zelf eens. Daarom dus: kies voor eigen vis! Dat is niet alleen beter voor ons voedingspatroon en voor ons budget, het betekent ook eerherstel voor onze vissers, de jagers van onze zeeën. Die visser die vandaag heel hard zijn best doet om duurzaam te werk te gaan met respect voor het milieu.

We kunnen het ons niet meer veroorloven om onze planeet, en zeker onze zeeën, te blijven teisteren. Het is heel simpel: koop en eet meer minder bekende eigen vis, en zonder dat het u moeite kost, draagt u perfect bij tot het levensnoodzakelijke evenwicht in onze zeeën. Om het u makkelijk te maken presenteren onze chefs in dit kookboek een aantal eenvoudige recepten voor beginnende thuiskoks maar ook gerechten die een uitdaging bieden voor de betere hobbykok..

Om al deze redenen hebben wij, samen met onze fantastische Jozefien, onze schouders onder dit levensnoodzakelijke project gezet. Jozefien is onze kunstenares met dienst. Zij is geboren met het downsyndroom, Maar dat houdt haar vooral niet tegen om prachtige kunstwerken te maken rond onze Noordzeevissen zoals, de schitterende pladijs op de cover, wijting, steenbolk, tongschar, zeebarbeel, zeekat, …

Kijk uit naar die vissen en koop ze. Draai ze in de pan en geniet ervan. Onze slogan is: “We moeten eten wat de visser vangt. Niet enkel de visser laten vangen wat wij willen eten en al de rest weggooien.” En vooral ook geen rommel kopen die het eten niet waard is.”

Gene Bervoets & Axel Daeseleire

Nu te koop in de winkel.
Nu te koop in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content