North Sea Chefs brengen onbekende vis in bekende verkoopkanalen

© gf

Onder de koepel North Sea Chefs ijveren Belgische topchefs om op een verantwoorde en duurzame manier om te gaan met vis, schelp- en schaaldieren.

Met de oprichting van de “Flanders Fish Corporation” slaan de North Sea Chefs, een tiental reders én de groothandel de handen in elkaar om minder bekende vis en bijvangst tot bij de consument te brengen. Soorten als rode poon, springkrab, zeekat of zeebolk liggen binnenkort in de toonbanken van viswinkels, marktkramers, supermarkten en groothandel.

De North Sea Chefs zagen twee jaar geleden het levenslicht, maar vanwege de beperkte vraag naar, en het geringe aanbod van die vissoorten dreigden ze niet in hun opzet te slagen. Door een coöperatieve vennootschap op te richten met reders en groothandel, zal minder bekende vis en bijvangst, net als verwerkte producten, vanaf januari via ISPC, Hanos en Metro onder het label “North Sea Chefs” verkocht worden.

“Een onderzoeksteam test de culinaire mogelijkheden van de vis en deelt zijn ervaringen”, zegt tweesterrenchef Filip Claeys (De Jonkman). “We lossen een probleem op en kunnen de visserijsector een stap vooruit helpen.”

Duurzaamheid

Claeys wijst erop dat voedselverspilling wordt tegengegaan en vissen met een lage ecologische voetafdruk op onze borden zullen belanden. “Duurzaamheid is het buzzwoord van de laatste jaren dat te pas en te onpas wordt gebruikt en misbruikt”, klonk het maandag bij de voorstelling op Horeca Expo in Gent.

“Er zijn chefs die er niet alleen over nadenken, maar die er ook iets mee doen. Ze kunnen niet alleen koken, maar ook een draagvlak creëren om respect op te brengen voor de dingen waar ze mee bezig zijn.”

Bij de voorstelling werden overigens Lode De Roover (Fleur de Lin/Zele), Bart Desmidt (Bartolomeus/Heist-aan-Zee) en Christophe Hardiquest (Bon-Bon/Brussel) als nieuwe North Sea Chef voorgesteld.

Alle leden NorthSeaChefs®

Filip Claeys (De Jonkman, Sint Kruis/Brugge)

Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo)

Erwin Denys (Rascasse, Kapellen)

Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter)

Jason Blanckaert (J.E.F., Gent)

Olly Ceulenaere (Volta, Gent)

Pieter Lonneville (Tête Pressée, Brugge)

Matthieu Beudaert (Table d’Amis, Kortrijk)

Ilse D’Hooge (Libelle)

Patrick Spiessens (Belgocatering, Aalst)

Robrecht Wissels

Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke)

Sang-Hoon Degeimbre (L’Air du Temps, Liernu)

David Martin (La Paix, Brussel)

Kenny Bernaerts

Michael Vrijmoed (Vrijmoed, Gent)

Christophe Hardiquest (Bon-Bon, Brussel)

Bart Desmidt (Bartholomeus, Knokke)

Lode De Roover (Fleur de Lin, Zele)

Op northseachefs.be staan een viskalender, recepten en alle technische fiches van specifieke vissoorten. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content