Noma blijft beste restaurant van de wereld

© Belga

Het Deense restaurant Noma, van de jonge chef René Redzepi, is voor het derde jaar op rij verkozen tot beste restaurant ter wereld. De uitreiking gebeurde in Londen door het Britse Restaurant Magazine.

De enige Belg in de top 50 is het Hof van Cleve van Peter Goossens. Maar die zakte wel zeventwintig plaatsen tot nummer 42. Restaurant Oud Sluis van Sergio Herman staat dit jaar op de 21ste plaats (-4). Spanje, in het verleden nog goed voor de eerste plaats, telt nog steeds vijf restaurants in de rangschikking. Twee daarvan staan in de top 3: “El Celler de Can Roca” (Gerona) en “Mugaritz” (San Sebastian).

De vierde plaats gaat naar het Braziliaanse D.O.M (van chef Alex Atala) uit Sao Paulo. De vijfde plaats is voor een Italiaan: Osteria Francescana uit Modena. De Britse chef Heston Blumenthal bezet zowel de negende plaats met “Dinner” als de dertiende met “Fat Duck”. De eerste Fransen staan op de twaalfde plaats: “L’atelier” van Joël Robuchon. Maar het gastronomisch land telt wel zeven eettenten in de rangschikking.

Noma

Het restaurant Noma werd in 2004 opgericht door Claus Meyer, die vroeger een kookprogramma op televisie had, en René Redzepi, die voorheen onder andere in The French Laundry in Californië, El Bulli bij Barcelona, Kong Hans’ Kælder in Kopenhagen en Jardin des Sens in Montpellier werkte. De sommelier is Pontus Elofsson.

Het restaurant bevindt zich in een voormalig pakhuis uit de 18de eeuw en staat bekend om de nadruk die het legt op het gebruik van ingrediënten uit Scandinavië. Redzepi wil producten uit de wilde natuur van Denemarken, Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland gebruiken. Met zijn koks gaat hij regelmatig de bossen in om speciale kruiden en bessen te zoeken.

In 2006, 2007, 2008 en 2009 kreeg het Spaanse experimentele restaurant El Bulli, onder leiding van Ferràn Adria, deze onderscheiding van beste restaurant. Begin februari 2010 kondigde Ferràn Adria aan El Bulli na de zomer van 2011 voor twee jaren te sluiten om nieuwe ideeën te onderzoeken. Enkele maanden later werd Noma voor het eerst gekozen. In 2011 en 2012 voor de tweede en derde keer. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content