De opmars van de weckpot of mason jar gaat verder. De hipsters gebruiken het al langer als cocktailglas. Met een rietje door het deksel - slow drinking. De trend brak door, Hema en Blokker konden de bestellingen van bokalen niet meer aan. Nu is er een tweede golf. Die van de lunch in een bokaal. Hoe je dat oplepelt, is ons (voorlopig) niet helemaal duidelijk. Slow eating?

Salade van geroosterde bloemkool met citroenvinaigrette, recept uit 'Salade to go' (zie lager). Draai de bokaal om, giet in een pot en de salade is gemixt.
Salade van geroosterde bloemkool met citroenvinaigrette, recept uit 'Salade to go' (zie lager). Draai de bokaal om, giet in een pot en de salade is gemixt.

Genoemd naar..

De mason jar met zijn typerende deksel is in 1858 ontworpen door een tinsmid uit Philadelphia: John Landis Mason. Zijn uitvinding was uniek omdat het de eerste glazen pot was met een schroefdeksel. Vóór zijn creatie was er altijd paraffine nodig om voedsel hermetisch af te sluiten. De originele mason jars zijn sinds vorig jaar ook in België verkrijgbaar.

Jarheads

Nieuw onlineplatform dat lunches aan huis levert in Brussel, Antwerpen en Mechelen. Bestel op jarheads.be biologische salades of soepen in een bokaal. Ook vegetarisch en veganistisch aanbod. Van het overschot aan ingrediënten 's avonds maakt Jarheads verse soep die aan Daklozenhulp wordt geschonken.

Vina Clara in a jar

Vina Clara, ondergebracht in een majestueus huis aan het Te Boelaerpark, is al acht jaar een vaste waarde in het Antwerpse restaurantwereldje. Op zoek naar een ecologisch, gezond, origineel alternatief voor de huidige traiteursconcepten en thuislevering, kwamen de uitbaters op het idee van de originele salades en (warme) gerechten in de glazen bokaal. In oktober werd Vina Clara in a jar gelanceerd. Wegens instant succes kunnen de hippe jars ook 's avonds besteld worden, van dinsdag tot zaterdag.

Instock

Nederlandse stichting, opgericht in 2014 door vier starters die voedselverspilling tegen willen gaan door oude conserveertechnieken weer hip te maken. Elke ochtend pikken ze bij Albert Heijn-filialen producten op die niet meer geschikt zijn voor verkoop. Bruine bananen bijvoorbeeld. Brood van gisteren. Er is een restaurant in Amsterdam, een takeaway en een foodtruck. En ook een kookboek (19,99 euro, Karakter).

Boco

Franse keten waar al het eten verpakt wordt in weckpotten. De recepten komen van Michelinkoks. Sinds eind vorig jaar is er een vestiging in Brussel (Louisalaan 52, boco-be.com) waar je creaties van sterrenchefs Lionel Rigolet en Pierre Wynants (Comme Chez Soi) uit de rekken kunt plukken.

Bocal Local

/
© /

Sauzenbedrijfje van Jolita Leenknecht, de zaakvoerster van de Gentse kinderwinkel Monsters with an Attitude. Jolita is getrouwd met Siciliaan Angelo, die haar de liefde voor de Italiaanse keuken inlepelde. Bocal Local is een assortiment huisgemaakte pastasauzen. Zonder additieven, want ze worden geweckt en bewaren zo vier maanden. Te koop in haar winkel (Sluizeken 32) of op monsterswithanattitude.be.

Salade to go

Nederlandstalige versie van het Australische kookboek Jar Salads (14,99 euro, Karakter). Met de goudentip: "De volgorde van het vullen van de pot is belangrijk: eerst de saus of dressing, dan de robuuste, zware en veerkrachtige ingrediënten als wortel, komkommer of bloemkool en als laatste de delicate ingrediënten als bladgroente, verse kruiden of kiemen."

Salad in a jar

Nóg een kookboek. Oorspronkelijk uitgegeven in het Frans, nu in het Nederlands vertaald bij Manteau (17,50 euro). Met een nieuw woord voor de Dikke Van Dale: de laagjessalade.

De auteur, de Franse foodie Bérengère Abraham, ziet de bokaal als de nieuwe brooddoos.

Twee recepten uit 'Salad in a Jar':

RECEPT: bloemkool uit de oven

Voor pot van 1 liter - bereiding: 25 minuten

Deze salade bevat nitraten, waarvan is bewezen dat het de efficiëntie van de spieren verhoogt. Dit kan leiden tot betere sportprestaties en meer uithoudingsvermogen.

150 g bloemkool, in de over gegaard

130 g snijbiet, harde stengels verwijderd, bladeren fijngesneden

85 g kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)

2-4 eetlepels tahinidressing

2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

1 komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden), in plakjes

50 g radijs, in plakjes

Bereidingswijze: Schep de dressing in een glazen pot van 1 liter. Voeg de lente-uitjes toe, gevolgd door de komkommer, radijs, kikkererwten, bloemkool en de snijbiet. Sluit de pot goed af.

RECEPT: gerookte zalm & waterkers

Voor een potje van 500 ml - bereiding: 10 minuten

Deze salade bevat veel vetten die goed zijn voor je hart. Ze beschermen tegen een hoog cholesterolgehalte, diabetes en een hoge bloeddruk.

50 g gerookte zalm

50 g komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden) in plakjes

10 g waterkers

1-2 eetlepels cidervinaigrette

1/2 eetlepel kappertjes, afgespoeld

1/4 kleine rode ui, in dunne halve ringen

1/4 kleine avocado, geschild, pit eruit, in plakjes

Handjevol bladpeterselieblaadjes

Bereidingswijze: Schep de vinaigrette in een glazen potje van 500 ml. Leg de rode ui erop, gevolgd door de kappertjes, de komkommer, gerookte zalm, avocado, peterselie en maak af met de waterkers. Sluit het potje goed af.

(VH/DB)

De opmars van de weckpot of mason jar gaat verder. De hipsters gebruiken het al langer als cocktailglas. Met een rietje door het deksel - slow drinking. De trend brak door, Hema en Blokker konden de bestellingen van bokalen niet meer aan. Nu is er een tweede golf. Die van de lunch in een bokaal. Hoe je dat oplepelt, is ons (voorlopig) niet helemaal duidelijk. Slow eating?De mason jar met zijn typerende deksel is in 1858 ontworpen door een tinsmid uit Philadelphia: John Landis Mason. Zijn uitvinding was uniek omdat het de eerste glazen pot was met een schroefdeksel. Vóór zijn creatie was er altijd paraffine nodig om voedsel hermetisch af te sluiten. De originele mason jars zijn sinds vorig jaar ook in België verkrijgbaar. Nieuw onlineplatform dat lunches aan huis levert in Brussel, Antwerpen en Mechelen. Bestel op jarheads.be biologische salades of soepen in een bokaal. Ook vegetarisch en veganistisch aanbod. Van het overschot aan ingrediënten 's avonds maakt Jarheads verse soep die aan Daklozenhulp wordt geschonken.Vina Clara, ondergebracht in een majestueus huis aan het Te Boelaerpark, is al acht jaar een vaste waarde in het Antwerpse restaurantwereldje. Op zoek naar een ecologisch, gezond, origineel alternatief voor de huidige traiteursconcepten en thuislevering, kwamen de uitbaters op het idee van de originele salades en (warme) gerechten in de glazen bokaal. In oktober werd Vina Clara in a jar gelanceerd. Wegens instant succes kunnen de hippe jars ook 's avonds besteld worden, van dinsdag tot zaterdag.Nederlandse stichting, opgericht in 2014 door vier starters die voedselverspilling tegen willen gaan door oude conserveertechnieken weer hip te maken. Elke ochtend pikken ze bij Albert Heijn-filialen producten op die niet meer geschikt zijn voor verkoop. Bruine bananen bijvoorbeeld. Brood van gisteren. Er is een restaurant in Amsterdam, een takeaway en een foodtruck. En ook een kookboek (19,99 euro, Karakter).Franse keten waar al het eten verpakt wordt in weckpotten. De recepten komen van Michelinkoks. Sinds eind vorig jaar is er een vestiging in Brussel (Louisalaan 52, boco-be.com) waar je creaties van sterrenchefs Lionel Rigolet en Pierre Wynants (Comme Chez Soi) uit de rekken kunt plukken.Sauzenbedrijfje van Jolita Leenknecht, de zaakvoerster van de Gentse kinderwinkel Monsters with an Attitude. Jolita is getrouwd met Siciliaan Angelo, die haar de liefde voor de Italiaanse keuken inlepelde. Bocal Local is een assortiment huisgemaakte pastasauzen. Zonder additieven, want ze worden geweckt en bewaren zo vier maanden. Te koop in haar winkel (Sluizeken 32) of op monsterswithanattitude.be.Nederlandstalige versie van het Australische kookboek Jar Salads (14,99 euro, Karakter). Met de goudentip: "De volgorde van het vullen van de pot is belangrijk: eerst de saus of dressing, dan de robuuste, zware en veerkrachtige ingrediënten als wortel, komkommer of bloemkool en als laatste de delicate ingrediënten als bladgroente, verse kruiden of kiemen."Nóg een kookboek. Oorspronkelijk uitgegeven in het Frans, nu in het Nederlands vertaald bij Manteau (17,50 euro). Met een nieuw woord voor de Dikke Van Dale: de laagjessalade. De auteur, de Franse foodie Bérengère Abraham, ziet de bokaal als de nieuwe brooddoos.Twee recepten uit 'Salad in a Jar':Voor pot van 1 liter - bereiding: 25 minutenDeze salade bevat nitraten, waarvan is bewezen dat het de efficiëntie van de spieren verhoogt. Dit kan leiden tot betere sportprestaties en meer uithoudingsvermogen. 150 g bloemkool, in de over gegaard130 g snijbiet, harde stengels verwijderd, bladeren fijngesneden85 g kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)2-4 eetlepels tahinidressing2 lente-uitjes, in dunne ringetjes1 komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden), in plakjes50 g radijs, in plakjesBereidingswijze: Schep de dressing in een glazen pot van 1 liter. Voeg de lente-uitjes toe, gevolgd door de komkommer, radijs, kikkererwten, bloemkool en de snijbiet. Sluit de pot goed af. Voor een potje van 500 ml - bereiding: 10 minutenDeze salade bevat veel vetten die goed zijn voor je hart. Ze beschermen tegen een hoog cholesterolgehalte, diabetes en een hoge bloeddruk.50 g gerookte zalm50 g komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden) in plakjes10 g waterkers1-2 eetlepels cidervinaigrette1/2 eetlepel kappertjes, afgespoeld1/4 kleine rode ui, in dunne halve ringen1/4 kleine avocado, geschild, pit eruit, in plakjesHandjevol bladpeterselieblaadjesBereidingswijze: Schep de vinaigrette in een glazen potje van 500 ml. Leg de rode ui erop, gevolgd door de kappertjes, de komkommer, gerookte zalm, avocado, peterselie en maak af met de waterkers. Sluit het potje goed af.(VH/DB)