Nieuwe ‘Eerste Kok’ en ‘Eerste Maître d’Hôtel’ van België staan op

© Getty Images/iStockphoto

De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij elk jaar op zoek wordt gegaan naar ’s lands beste culinair talent. Dit jaar kwamen Glenn Verhasselt, chef van restaurant ‘Sir Kwinten’ in Lennik, en Ief Vanhonnacker uit Brugge als laureaten uit de bus.

Om met de titel ‘Eerste Kok van België 2017’ naar huis te kunnen gaan, moesten vier finalisten drie gerechten klaarmaken. Dit jaar stond er op het menu: een voorgerecht met Europese kreeft, prei, champignons en Belgische oude kaas; een hoofdgerecht van ribeye, merg, witloof, bieten en rapen; en een dessert met chocolat grand cru Belcolade, baba, ijs of sorbet passievrucht-basilicum.

Jong talent

Ondanks sterke competitie van Jean-Jaques Danthine (‘La Meilleure jeunesse’, Brussel), Bart Hoornaert (‘La Durée’, Izegem), Lukas Moonens (‘Bistro Margaux’, Sint-Martens-Bodegem) en Anthony Stoop (‘Pigas’, Sint-Niklaas en ‘Likoké’, Les Vans) kon Glenn Verhasselt doen waarvoor hij gekomen was: winnen.

Het was al de derde keer dat de jonge chef een gooi deed naar de titel van Eerste Kok Van België, maar de vorige twee jaren greep hij daar net naast. Ook Bart Hoornaert stond eerder al eens in de finale, voor de andere chefs was het hun eerste aantrede.

Ook de Beste Commis werd gelauwerd: Destin Cannaert, commis van Bart Hoornaert, mag een week stage lopen bij Peter Goosens in restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.

Zaalmeester

Ook de expertise van zaalmeesters werd dit jaar gevierd met de eerste verkiezing van Eerste Maître d’Hôtel 2017. De finalisten werden beoordeeld op onderandere hun voorkomen, talenkennis, organisatietalent, kennis inzake etiquette, de ontvangst van gasten, het aanbevelen en serveren van dranken en de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen.

De zaalmeester die het beste scoorde op al deze en nog andere punten, was Ief Vanhonnacker. De leraar in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge won het van Paul-Henri Cuvelier (‘Paul de Pierre’, Maarkedal), Jérôme Heller (‘Le Sélys-Crowne Plaza’, Luik) en Sofie Taelman (‘Marcus’, Deerlijk).

Net zoals de wedstrijden van ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’ is ook de nieuwe meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Dit betekent de titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ wettelijk beschermd zijn. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content