Nieuwe burgemeester wil dat Turijn eerste ‘vegetarische stad’ wordt van Italië

Turijn, met de Alpen op de achtergrond © Getty Images/iStockphoto

Chiara Appendino, de nieuwe burgemeester van Turijn, wil dat de stad zich profileert als veganistische en vegetarische bestemming. Zo wil ze het milieu, de gezondheid en de dierenrechten beschermen.

Hoewel Turijn bekend staat om verschillende vleesgerechten, waaronder vitello tonato en bollito misto, schieten de vegetarische restaurants er als paddenstoelen uit de grond. Dat juicht de nieuwe burgemeester, lid van de Five Star Movement, toe. In haar manifest schrijft Appendino dat ze prioriteit maakt van de promotie van vegetarische en veganistische initiatieven.

De Five Star Movement is een partij in Italië die staat voor anticorruptie en het milieu. De partij werd opgericht door komiek Beppe Grillo en wordt beschouwd als populistisch. Een van de waarden van de Italiaanse partij is euroscepticisme.

Reacties

Naast positieve reacties, waren er ook inwoners van Turijn die hun bedenkingen hadden bij deze nieuwe wending van de burgemeester. De Italianen vrezen enerzijds dat de overheid zich te hard zal moeien met wat ze eten en anderzijds dat hun lokale economie dit niet te boven komt.

Stefania Giannuzzi, de nieuwe schepen voor Milieu, vindt niet dat deze focus op vegetarisme een bedreiging moet vormen voor de vleesindustrie. Zelf is ze al twintig jaar vegetariër. Ze stelde de inwoners van Turijn gerust: ‘We willen de kleine zelfstandigen niet ruïneren en de mensen die jarenlang gewerkt hebben in de vleesindustrie van Piedmont niet boycotten.’ (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content