Nieuw winkelconcept Cru focust op authenticiteit van producten

© gf

In Overijse opent zaterdag de eerste Cru, het nieuwe winkelconcept van Colruyt. Vergelijk het met een overdekte markt met ambachtelijke producten.

Zaterdag opent supermarktgroep Colruyt de eerste Cru in Overijse, in een gerestaureerde vierkantshoeve. Het nieuwe winkelconcept staat voor productkwaliteit, en biedt verse en bereide producten aan. Het gaat vaak om lokale producten, maar niet uitsluitend. De winkel is een soort overdekte markthal waar je bijvoorbeeld kaas, vacuümverpakt vlees, verse koffie of brood kan kopen. Er komt een tiental eilandjes. Bedoeling is dat klanten op maat worden bediend.

Cru wordt dus geen klassieke supermarkt, maar ook geen traditionele horecazaak. De authenticiteit van de producten staat voorop. Het brood wordt bijvoorbeeld gebakken zoals bij de artisanale bakker. De schorseneren in de etalage komen recht uit de grond en worden vooraf schoongemaakt en gekookt, met of zonder saus. Er komt ook een eigen bier, en vlees van een speciaal voor Cru gekweekt varkensras. En ook de koffiebonen worden zelf gebrand. De keuze van de soorten kaas gebeurt in overleg met de Antwerpse kaasmeester Van Tricht.

Geen luxewinkel

Cru zal bijgevolg een zwaarder prijskaartje kennen dan de Colruyt-winkels, die volop op goedkope prijzen mikken. Roelands, directeur winkelconcepten bij de Colruyt-groep en bedenker van Cru, spreekt wel tegen dat het een luxewinkel is. ‘Het zijn doodgewone, maar bijzondere producten. De gewone dingen, die we heel goed doen’, zegt hij. ‘Een fles wijn van 3 euro die me geen plezier doet, dat is duur.’

Nieuw winkelconcept Cru focust op authenticiteit van producten
© gf

De winkel werkt zonder traditionele kassa’s, oogt moderner en gebruikt ook hedendaagse technologiën. Zo krijgt de klant een tablet om de producten in te scannen. Betalen doe je aan een betaalzuil. Mobiel betalen is ook mogelijk. En liefhebbers van het edele vocht kunnen vóór hun inkopen degusteren in de speciale wijnhoek met wijnbewaarmodule. Met de expertise van een grote sommelier (van driesterrenzaak Hertog Jan) doet Cru ook hier beroep op vakmanschap.

Op termijn zullen in Vlaanderen meer Cru’s geopend worden. Roelands mikt op twee nieuwe vestigingen in 2015, zonder de bestemmingen te specifiëren. ‘Uiteraard zal het vlakbij de grote steden zijn.’ Hij wil bovendien ‘zo snel mogelijk’ een vestiging in Wallonië. ‘We zijn met verschillende dossiers bezig. We willen schaalgrootte om het concept ten volle te testen.’ (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content