Nieuw tijdelijk restaurant toont skyline van Brussel

© Wim Denolf

In mei verschijnt een nieuw pop-uprestaurant in de Brusselse Louizawijk. De pers kreeg alvast een voorproefje van het adembenemende uitzicht op het dak van de IT Tower.

In mei verschijnt een nieuw pop-uprestaurant in de Brusselse Louizawijk. De pers kreeg alvast een voorproefje van het adembenemende uitzicht op het dak van de IT Tower.

De in 1971 voltooide IT Tower in Brussel is een kantoorgebouw in modernistische stijl en werd gebouwd in opdracht van de International Telephone and Telegraph Corporation. Een mastodont van 104 meter hoog die destijds veel protest opriep omdat hij het zicht op de lagergelegen Terkamerenabdij belemmerde.

Vanaf 13 mei tot midden augustus zal op het dak van de toren echter een spectaculair pop-uprestaurant verschijnen. Drie maanden lang zullen topchefs als Sanghoon Degeimbre van L’Air du Temps in Noville-sur-Mehaigne er gasten verwelkomen voor een unieke ervaring. Bij mooi weer rijkt het adembenemende zicht tot de luchthaven van Zaventem en zelfs de Leeuw van Waterloo.

Nest

Het concept en het ontwerp van het tijdelijke restaurant, dat Cube³ gedoopt werd, zijn in handen van Cenare. Die Belgische onderneming bedacht het Cube-concept in 2008 in opdracht van het Russische wodkamerk Beluga. Wegens de crisis werd de allereerste Cube echter nooit gerealiseerd. Die kwam er pas in 2011, toen met de steun van de fabrikant van elektrische huishoudtoestellen Electrolux een tijdelijk restaurant verscheen op de triomfboog van het Brusselse Jubelpark. Een laaiend succes dat na drie maanden ook naar de Piazza del Duomo in Milaan, de Londense Royal Festival Hall en de Koninklijke Opera in Stockholm reisde.

Voor de nieuwe editie van de Cube bestelde Cenare een volledig nieuw mobiel restaurant. Zo is de Cube³ gebaseerd op een nest: het zal opgebouwd worden tussen houten latten die verlicht worden door leds. Het pop-uprestaurant zelf zal zich in een volledig glazen ruimte bevinden en uitgevoerd worden in ijzer, composiet en kevlar.

Montage

In tegenstelling tot de vorige Cube, die inclusief huur van de locatie, hijskraan en montage zo’n 2 miljoen euro kostte en van Zwitserse makelij was, wordt de Cube³ volledig in België gebouwd. “We hebben enorm veel geleerd van onze vorige ervaringen”, vertelde mede-initiatiefnemer Patrick Nassonge op de persconferentie in de IT Tower. “Zo bedroeg het gewicht van de vorige Cube nog 67 ton en hadden we voor de montage in totaal elf vrachtwagens en twintig werkdagen nodig. Nu weegt de structuur nog slechts veertig ton en klaren we de klus met drie 3 vrachtwagen en in drie dagen.”

Geen onbelangrijk detail, want ook deze Cube gaat reizen. Zo zal hij in september alvast doorreizen naar Rome, om in januari 2014 dan in Istanbul op te duiken. Bovendien wordt een tweede uitvoering gebouwd voor de Amerikaanse markt. Die zal van september tot januari 2014 halt houden in New York, waarna hij aan een tournee doorheen de Verenigde Staten begint.

Reserveren

In de Cube³ zullen uitsluitend Belgische sterrenchefs aan het werk zijn. Elke chef-kok zal er zijn eigen menu samenstellen op basis van wat de markt biedt en zijn eigen voorkeur. Ook de playlist zal er trouwens van de chef afhangen.

Per maaltijd zullen in totaal 24 mensen kunnen plaatsnemen in de Cube³. De eerste drie dagen van de week zal het restaurant voorbehouden zijn aan bedrijven, de overige dagen zal ook het grote publiek er kunnen lunchen (kostprijs 250 euro per persoon) of dineren (275 euro).

Tijdig reserveren wordt dan ook de boodschap. Op de triomfboog, waar in totaal bijna 3500 bezoekers ontvangen werden, waren de beschikbare plaatsen immers in een oogwenk uitverkocht. Geïnteresseerden kunnen daarvoor uitsluitend terecht op de website van de Cube³ – de reserveringen gaan van start op 5 april.

Wim Denolf

Info: www.cube3.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content