De groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen vragen veel grotere oogsten tegen 2050. De landbouw zal dan veel meer energie, water en oppervlakte nodig hebben dan nu, met dramatische gevolgen voor het milieu. Voorstanders van biolandbouw denken die impact te kunnen verminderen, tegenstanders vrezen lagere oogsten zodat er dus juist meer areaal nodig zal zijn.

Voedselverspilling

De nieuwe analyse in Nature Communications geeft ze allebei deels gelijk. Bij onveranderde voedingspatronen en een blijvende focus op vlees vraagt biolandbouw inderdaad een groter areaal dan industriële veeteelt. Dat areaal concurreert met belangrijke CO2-opslagvaten zoals wouden, draslanden en savannes.

Maar biolandbouw kan wel degelijk helpen om 9 miljard mensen voeden in 2050, stelt de studie, op voorwaarde dat de consumptie van vlees wordt teruggedrongen en de strijd tegen de voedselverspillling wordt opgevoerd. In dat scenario verlaagt biologisch boeren het pesticidenverbruik aanzienlijk, net als de uitstoot van broeikasgassen en stikstofvervuiling.

Verhuizing

Eerder deze week bleek al uit een andere studie in Nature Geoscience, dat de regionale verschuiving van gewassen en grote impact kan hebben op de voedselproductie.

Als alle gewassen op de ideale plaats geteeld zouden worden, zouden er wereldwijd 10 procent meer calorieën en 19 procent meer eiwitten worden geproduceerd. De wereld kan dan 825 miljoen mensen meer voeden. Tegelijk zou het verbruik van regenwater met 14 procent verminderen.

De groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen vragen veel grotere oogsten tegen 2050. De landbouw zal dan veel meer energie, water en oppervlakte nodig hebben dan nu, met dramatische gevolgen voor het milieu. Voorstanders van biolandbouw denken die impact te kunnen verminderen, tegenstanders vrezen lagere oogsten zodat er dus juist meer areaal nodig zal zijn.De nieuwe analyse in Nature Communications geeft ze allebei deels gelijk. Bij onveranderde voedingspatronen en een blijvende focus op vlees vraagt biolandbouw inderdaad een groter areaal dan industriële veeteelt. Dat areaal concurreert met belangrijke CO2-opslagvaten zoals wouden, draslanden en savannes.Maar biolandbouw kan wel degelijk helpen om 9 miljard mensen voeden in 2050, stelt de studie, op voorwaarde dat de consumptie van vlees wordt teruggedrongen en de strijd tegen de voedselverspillling wordt opgevoerd. In dat scenario verlaagt biologisch boeren het pesticidenverbruik aanzienlijk, net als de uitstoot van broeikasgassen en stikstofvervuiling. Eerder deze week bleek al uit een andere studie in Nature Geoscience, dat de regionale verschuiving van gewassen en grote impact kan hebben op de voedselproductie.Als alle gewassen op de ideale plaats geteeld zouden worden, zouden er wereldwijd 10 procent meer calorieën en 19 procent meer eiwitten worden geproduceerd. De wereld kan dan 825 miljoen mensen meer voeden. Tegelijk zou het verbruik van regenwater met 14 procent verminderen.