Niet Noma, maar Geranium eerste driesterrenrestaurant in Denemarken

De chef van het Deense Restaurant Geranium, Rasmus Kofoed. © AFP

Voor het eerst zijn Scandinavische restaurants onderscheiden met drie Michelinsterren. Het vermaarde restaurant Noma in Kopenhagen mag dan ooit wel uitverkoren zijn als “het beste restaurant ter wereld”, volgens de culinaire recensenten van de Michelingids is het niet het beste van Denemarken.

Restaurant Geranium in de Deense hoofdstad werd onderscheiden met drie Michelinsterren, terwijl Noma zijn twee sterren behield. Dat bleek bij de presentatie van de Michelin Nordic Guide 2016

“Zalige verrassing”

Rasmus Kofoed (41), de chef van Geranium, wordt beschouwd als een van de beste koks ter wereld. In 2011 won hij de internationale kookwedstrijd “Bocuse d’Or”. De creaties van zijn restaurant zouden volgens de website “alle zintuigen bespelen”. Kofoed verklaarde na zijn onderscheiding: “Dit is natuurlijk een grote verrassing, maar het is een zalige verrassing”.

“Noma serveert amusant voedsel, maar voor Michelin wordt er wat te veel gegrapt en gegrold”

De chef opende zijn restaurant in 2007, verwierf zijn eerste ster in 2012 en behaalde zijn tweede in 2013. De erkenning van Geranium verrast de gastronomen in Denemarken niet. Ze wijzen op de constante kwaliteit in de gerechten van Kofoed. “Noma maakt van voedsel een spel, en de gerechten navigeren een beetje te veel van west naar oost om kans te maken op drie sterren. Ze serveren amusant voedsel, maar voor Michelin wordt er wat te veel gegrapt en gegrold”, verklaarde hoofdredacteur Jesper Uhrup Jensen van het magazine Gastro op de Deense openbare omroep DR.

Het Britse Restaurant Magazine verkoos restaurant Noma van de Deense chef-kok René Redzepi tot beste restaurant van de wereld in 2010, 2011, 2012 en 2014. Ook restaurant Maaemo in de Noorse hoofdstad Oslo mag zich voortaan eigenaar van drie Michelinsterren noemen. De Deense kok Esben Holmboe Bang serveert er aan slechts enkele tafels een menu van 20 gangen, waarbij hij zich laat inspireren door de Noorse natuur. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content