Niet meer elke dag broodje salami of smos in de schoolkantine? ‘Betuttelend lapmiddel’

© Getty Images/iStockphoto

Nieuwe richtlijnen moeten jongeren helpen kiezen voor een gezondere lunch op school. Dat berichten Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard dinsdag.

Mayonaise op een wit broodje met een sneetje ham, kaas, een eitje en groentjes. Cultureel erfgoed in Vlaanderen, maar echt gezond kan je het ‘smoske’ niet noemen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt de ‘overladen’ broodjes daarom af. Het is één van de richtlijnen in de nieuwe gids voor scholen om gezonde broodjes op het ­menu te zetten.

Bruin brood standaard

De gids is er ­gekomen in opdracht van de CD&V-ministers Hilde Crevits (Onderwijs) en Jo Vandeurzen (Welzijn). In vier stappen kunnen die scholen ­leren om hun aanbod door te lichten en gezonder te maken. ‘Leerlingen kunnen in drie op de vier scholen wel kiezen voor bruin of grijs brood, maar ze moeten er vaak expliciet naar vragen’, zegt Loes Neven van Gezond Leven. ‘Wit is nu de standaard, terwijl dat om­gekeerd zou moeten.

We raden scholen ook aan om meer variatie in het beleg te brengen, gebaseerd op de nieuwe voedingsdriehoek.’ Dat betekent dat broodjes met salami of de martino eraan moeten geloven. ‘Eén keer per week kan wel.’

Lapmiddel

Oppisitiepartij Groen heeft bedenkingen bij de nieuwe richtlijnen. Volgens Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman is de gids voor gezonde broodjes ‘niet meer dan een lapmiddel’. ‘Dit is een betuttelende en beperkende maatregel die nog geen rimpeling zal veroorzaken in het gezondheidsbeleid van scholen’, aldus Meuleman.

Zelf pleit Meuleman al langer voor een ‘refterrevolutie’. Haar plan voor ‘gezonde en betaalbare voeding op school’ ligt donderdag ter stemming in het parlement. In dat plan moeten alle schoolmaaltijden voldoen aan een ‘gezondheidsgarantie’. ‘De overheid legt duidelijke, wetenschappelijke standaarden op waaraan schoolmaaltijden moeten voldoen. We werken niet met betuttelende en beperkende richtlijnen maar hanteren voldoende brede criteria zodat schoolkoks hun creativiteit kwijt kunnen en kunnen inspelen op het lokale aanbod’, legt Meuleman uit.

Het parlementslid is ‘not amused’ dat Crevits net nu met haar nieuwe richtlijnen komt. ‘Dit is een schaamteloze poging om met een heel flauw en sterk afgezwakt voorstel mijn resolutie die donderdag ter stemming voorligt van tafel te vegen’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content