Ngo’s manen koffiesector aan tot duurzame veranderingen

Koffiebonen © reuters

In de Koffie Barometer 2018, een onderzoek naar de koffieindustrie, hekelen non-profitorganisaties als Oxfam en Conservation International de huidige tendensen in de sector. ‘Elke verdere groei van de koffieindustrie berust op drijfzand.’

‘Er gaat amper aandacht naar de steunpilaar van de sector: de koffieproducent zelf.’ In een onderzoek van Oxfam, Conservation International, COSA, Hivos en Solidaridad naar de huidige tendensen in de koffiesector, halen de non-profitorganisaties de pijnpunten aan van de industrie. Met een focus op fusies en overnames, dreigt de arme koffieboer snel vergeten te worden, klinkt het in de Koffie Barometer 2018.

Aan de structurele problemen die de organisaties in de vorige Koffie Barometer aan de kaak stelden, is weinig tot niets veranderd. De organisaties hekelen onder meer de lage inkomsten voor de koffieboeren, het gebrek aan visie over milieuproblematiek en een ontoereikende duurzaamheidsagenda.

‘Zonder ernstige inspanningen om effecten van klimaatverandering tegen te gaan en leefomstandigheden van koffieboeren en loonarbeiders te verbeteren, berust elke verdere groei van de koffiesector op drijfzand’, stellen Oxfam en co.

Op basis van hun analyse vragen de hulporganisaties om minder te handelen vanuit een korte termijnwinstperspectief, maar om te investeren in de basis van de koffieketen. ‘Dan hebben we het over de grond waarop koffie groeit en de producent die hem teelt’, klinkt het in een persbericht. ‘Voordat nog meer boeren hun koffievelden opgeven…’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content