New York lanceert food trucks op zonne-energie

© BELGAIMAGE

De massale opkomst van mobiele eetkramen baart zorgen. Ze draaien op fossiele brandstoffen en leiden zo tot steeds meer vervuiling. New York lanceert daarom mobiele eetkramen op zonne-energie.

De tijd dat je alleen frieten, hamburgers of oliebollen kon kopen van een eetkraam is voorbij. De laatste jaren beleven we in Europa en de VS een echte explosie van food trucks, mobiele eetkramen die de snelle hap in alle mogelijke variaties aanbieden. In de steden en op festivals zijn ze een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld geworden, niet zelden zien ze er heel hip uit.

Maar de street food-trend heeft ook een keerzijde: de uitstoot. Licht, koeling, kookinstallaties en verplaatsing vreten energie. Vaak gebruiken de mobiele keukens dieselgeneratoren en gasflessen.

3 miljoen food trucks

In de Verenigde Staten alleen al zijn er meer dan drie miljoen food trucks, goed voor een uitstoot van 7 miljoen kilogram CO2 per uur. En de vloot blijft groeien, want het is een boomende markt: sinds 2010 stijgt de jaaromzet van de food trucks met bijna 10 procent.

Het stadsbestuur van New York stuurt daarom zelf vijfhonderd milieuvriendelijke food trucks de straat op. Ze rijden en werken op aardgas en zonne-energie. Wie op straat een snelle hap wil verkopen, kan een food truck voor vijf jaar leasen voor een bescheiden bedrag.

New York hoopt met dit proefproject de uitstoot van fossiele brandstoffen bij food trucks met 60 procent te verminderen. De verkopers zelf kunnen ook op hun energiefactuur besparen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content