Nespresso moet in Duitsland ook andere koffiecapsules toelaten

© Reuters

Duitse koffiedrinkers zullen in koffiemachines van het merk Nespresso ook capsules van andere merken kunnen gebruiken. Dat heeft een rechtbank in Düsseldorf bepaald.

“De koffiecapsules zijn inderdaad essentieel voor de machine, maar vormen geen hoofdonderdeel van het toestel”, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank kunnen de patenten de gebruikers van de machines niet verhinderen om andere capsules te gebruiken. “Aangezien de koper het recht verwerft op het gebruik van de machine, is er geen inbreuk op de patenten indien hij de capsules van andere merken gebruikt”, aldus de rechter.

Nespresso is een van de snelst groeiende merken van Nestlé en was vorig jaar goed voor een omzet van 3,5 miljard Zwitserse frank (2,9 miljard euro) of 4 procent van de totale omzet van Nestlé.

Nestlé liet in een persbericht al weten verdere stappen te zullen ondernemen om hun intellectuele eigendom te beschermen.

Ook buiten Duitsland woedt een hevige juridische strijd over de koffiecapsules van Nespresso. Het Europese Octrooibureau besliste vorige maand dat Nespresso wel degelijk een bescherming heeft op het mechanisme waarmee een capsule wordt ingebracht. Een octrooi dat werd aangevochten door Sara Lee (met Douwe Egberts) en het Belgische koffiehuis Beyers. Het gaat om de gleuf waar de capsule verticaal in wordt neergelegd. Sara Lee ging in beroep, Beyers niet. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content