Nederlandse vissers ‘woest’ door nakend verbod op pulsvisserij

© Getty Images/iStockphoto

De Nederlandse vissers reageren ontzet op de Europese beslissing om vanaf 1 juli 2021 het verbod op pulsvisserij te handhaven. ‘Leugens en emoties hebben het vandaag gewonnen van de wetenschap’, klinkt het.

Bij het pulsvissen worden vissen uit de zeebodem verjaagd, waarna ze gemakkelijker met netten kunnen worden gevangen. De techniek is echter controversieel omdat de vissen volgens critici letsels oplopen en alle leven op de zeebodem zou worden bedreigd.

Er geldt een verbod op pulsvisserij, maar dankzij een soepele interpretatie van de wet kunnen Nederlandse vissers er toch gebruik van maken. Er is nu echter beslist dat de helft van de Nederlandse ‘kottersvloot’ tot 1 juli 2021 kan blijven vissen met de pulstechniek. Het gaat om 42 schepen. De overige 42 schepen raken hun vergunning dit jaar kwijt.

De Nederlandse visserijverenigingen zijn naar eigen zeggen ‘woest’. ‘Leugens en emoties hebben het vandaag gewonnen van de wetenschap’, zeggen EMK, VisNed en de Nederlandse Vissersbond. Ze vinden dat de Europese onderhandelaars zich hebben laten misleiden door ‘leugenachtige en emotionele campagnes’. Vooral de Franse milieuorganisatie Bloom moet het ontgelden.

Oneerlijke concurrentie versus voordelen

De organisaties zeggen dat de pulstechniek nochtans zijn merites heeft. ‘Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij. Dat is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel.’

De Belgische vissers moeten nog reageren op het Europese akkoord. Zij voerden vorig jaar meermaals actie tegen de Nederlandse pulsvisserij omdat die voor overbevissing zorgt en dus oneerlijke concurrentie met zich zou meebrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content