Nederlandse uitvinders ontwikkelen 100% biologisch afbreekbare koffiecapsule

© stascafe

Stas Cafe wil een alternatief bieden voor de vervuilende conventionele espressocapsules. Hun versie is volledig biologisch afbreekbaar en kan dus zonder problemen bij het GFT-afval.

Drink je sloten koffie – liefst met die handige capsules – maar ben je ook begaan met het milieu? Dan kan je best op zoek naar een alternatief voor de aluminium cups die standaardmerken aanbieden.

Eerder al berichtten we over een Italiaans team dat een herbruikbare capsule had uitgevonden en nu blijkt dat er ook 100% biologisch afbreekbare capsules op de markt zijn. Stas Cafe is een Nederlands merk met een duidelijke boodschap: lekkere koffie hoeft het milieu niet te schaden.

Hamburg als voorbeeld

De hippe Duitse stad Hamburg heeft het gebruik van Nespresso cups verboden in overheidsgebouwen omdat ze te slecht recyclebaar zijn en per kopje koffie te veel afval creëren.

Je kan in dat geval kiezen voor goede oude filterkoffie, koffie die met een French Press gemaakt wordt (en dus geen filters nodig heeft), werken met herbruikbare cups of kiezen voor een biologisch afbreekbaar alternatief. En daar speelt Stas Cafe handig op in

Eerlijke koffie in een ecologische verpakking?

En hoe zit het dan met de koffie zelf? Is die ook duurzaam? Wij trokken Rien Stas, de uitvinder van de recyclebare cup, aan de mouw.

‘We gebruiken wel degelijk biologische koffie van Efico die eerlijk geproduceerd wordt, maar hebben nog geen labels om dat te bewijzen. Daar werken we aan, het kost tijd en geld omdat in orde te brengen, maar het staat zeker op de agenda. Die certificaten zijn belangrijk en in de toekomst hopen we ze dan ook te kunnen behalen. Het is logisch dat er tijd over gaat, anders zou iedere verpakking van elk product kunnen beweren dat het fairtrade en bio is.’

‘Onze eerste overwinning was het uitvinden van 100% biologisch afbreekbare cups en nu zijn we bezig met het verkrijgen van de juiste labels én het uitvinden van afbreekbare verpakkingen. Voorlopig zijn die nog niet afbreekbaar omdat onze koffie anders te snel slecht wordt.’

Meer info via stascafe.com

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content