Nederlandse schijf van vijf vernieuwd: meer groenten en minder bewerkt voedsel

Schijf van vijf © .

De Nederlandse Schijf van Vijf, de richtlijn voor gezonde voeding van onze Noorderburen, is vernieuwd. Opmerkelijk is de flink gestegen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en het advies meer peulvruchten te eten. Veel bewerkte voeding is uit de Schijf van Vijf geschopt.

Voedingsadviezen staan nooit stil, want de wetenschap erachter ontdekt regelmatig nieuwe gezondheidsvoordelen. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft nu haar formule aangepast.

Belangrijk, stelt het Nederlandse voedingscentrum, is genoeg groenten en fruit te eten. De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan, van 200 gram naar 250 gram. Voor het eerst wordt er ook aanbevolen wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten te eten. Drie koppen groene of zwarte thee per dag worden aangeraden. Vlees moet voldoende worden afgewisseld met vis of plantaardige alternatieven.

Opmerkelijk is dat er geen hele productgroepen meer in voorkomen. In de vorige editie werd gezonde voeding gebundeld onder de productgroepen zuivel, graanproducten, vlees, vetten en groenten en fruit. In de nieuwe Schijf van Vijf staan enkel nog producten die de meeste gezondheidswinst opleveren. Dat betekent concreet dat producten als bewerkt vlees, harde vetten, gezoute groenten en gezoete zuivel van de radar verdwenen zijn.

Nederlandse schijf van vijf vernieuwd: meer groenten en minder bewerkt voedsel
© .

Ons voedsel is nooit helemaal onbewerkt – groenten worden ingevroren, kraanwater wordt gezuiverd en melk gepasteuriseerd -, maar bij sommige producten gaat die bewerking erg ver. Er worden dan verzadigde vetten, zout en suiker aan toegevoegd. Niet nodig, stellen de makers van de Schijf van Vijf, waardoor ze dergelijke producten niet meer hebben opgenomen.

Belgische voedingsdriehoek

Op ‘onze’ huidige actieve voedingsdriehoek, die regelmatig kritiek oogst, worden dergelijke onderverdelingen niet gemaakt. Inge Coenen van het NICE Voedingsinformatiecentrum weet te vertellen dat de Hoge Gezondheidsraad deze zomer nog enkele aanpassingen zal suggereren. Wat die inhouden en of ze zullen worden opgenomen in de voedingsdriehoek, is nog onduidelijk. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content