Native Cooking Award dropt sterrenchefs in wildernis: ‘Het enige dat we nu al weten dat er zal zijn, is stress’

De geiten van Knuthenlund © Rika Van Hove

Dit weekend is de idyllische Deense boerderij Knuthenlund het decor voor The Native Cooking Award, een kookwedstrijd waarvoor de deelnemers hun ingrediënten zelf moeten verzamelen in de natuur. Ook België stuurt een delegatie, samen goed voor vier Michelinsterren.

Op de vijfde editie van The Native Cooking Award zullen kapitein Nick Bril (The Jane**), Michaël Vrijmoed (Vrijmoed*), Tim Boury (Boury*) en Marcelo Ballardin (Oak) de Belgische eer verdedigen. Samen mogen ze dan wel vier sterren bezitten, de overwinning is nog niet in handen. Je voorbereiden op de unieke culinaire competitie is namelijk zo goed als onmogelijk.

Waarom de wedstrijd zo speciaal is? De chefs worden in de wilde natuur losgelaten met een fiets en een mand om te plukken. Ze krijgen geen fornuis, toestellen of elektriciteit, alleen maar een grill en vuur in de open lucht. Tussen de sparrenbossen kunnen ze wilde bessen, champignons of kruiden ontdekken en op een hert botsen. Aan het helmgras van het strand vallen wilde uien te rapen en met een beetje geluk kunnen ze een krab of kokkel vangen.

Sprookjesachtig kader

Het enige dat ze krijgen, zijn enkele producten van de sprookjesachtige biodynamische boerderij Knuthenlund, maar of dat nu varken, rund of schaap zal zijn, boter, kaas, appels of rabarber, is iets dat ze pas de avond voor de wedstrijd ontdekken.

In vier uur tijd moeten de teams vanuit het niets drie gerechten op tafel toveren. “Terwijl Michaël het vuur zal voorbereiden en Tim de voorbereidingen doet, zullen Marcelo en ik de natuur in trekken om smaakmakers als kruiden en bessen te resourcen,” vertelt teamleider Nick Bril. “De boerderij is omgeven door bos, landgoed en een kuststrook, dus dat biedt veel mogelijkheden.”

Nu de wedstrijd dichterbij komt, beginnen ook de zenuwen stilaan de kop op te steken bij Bril: “We zijn met het team al vier keer samengekomen en hebben al verschillende zaken geoefend, waaronder een varken uitbenen. Maar het is een feit dat we niet weten wat we gaan krijgen of wat we in de natuur gaan vinden. Het enige waarvan we nu al weten dat we het zullen hebben, is stress.”

Supporter voor de Belgische ploeg via de Facebook-pagina van The Native Cooking Award en lees later het verslag in Knack Weekend Magazine.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content