Na de beanies en de truien: Ellen Kegels lanceert LNFairFood én kookboek

© Juan Weyns

Ellen Kegels brengt na haar succesvolle breiboeken nu ook een kookboek uit. Een logische stap, zo blijkt tijdens ons gesprek met de onderneemster pur sang.

Wie Ellen Kegels volgt op Instagram, weet al langer dat ze meer kan dan breien alleen. De Antwerpse houdt ook van lekker, gezond en gemakkelijk eten. Haar boek #LNFairFood is dan ook een kleurrijk kook- & lifestyleboek geworden boordevol eerlijke en natuurlijke recepten waarbij je geen uren tijd of waslijst moeilijk te vinden ingrediënten nodig hebt. Reden genoeg om haar eens op te zoeken.

“Je zou het een bizarre evolutie kunnen vinden dat ik van fair fashion naar fair food ga,” begint Ellen het gesprek. “Maar wie dat zegt, kent mij duidelijk niet goed, want ik ben al veel langer dan dit bezig met gezonde voeding. Voor LN ga ik regelmatig naar Peru om het atelier te briefen over de aankomende collecties. Daar ben ik niet alleen verliefd geworden op het land, maar ook op de keuken.”

Wat spreekt je daar zo in aan?

“Het is zo natuurlijk en licht én heel geschikt voor mensen die niet graag vlees eten. Oké, je hebt daar ook gebraden cavia’s en ik heb uit respect voor mijn gastheer – maar wel met veel moeite – eens een klein stukje alpaca naar binnen gewerkt, maar over het algemeen is het een erg vegetariërvriendelijke keuken.

Na de beanies en de truien: Ellen Kegels lanceert LNFairFood én kookboek
© Juan Weyns

Nog meer dan dat, staat de Peruviaanse keuken voor mij gelijk aan superfoods. Elke keer dat ik ernaartoe ga, houd ik wat plaats vrij in mijn koffer om een voorraad van op de lokale markt mee terug te nemen. Hier in België zijn superfoods vaak namelijk nogal prijzig. Mede daarom hebben we beslist om onze eigen lijn uit te brengen. Wij werken met zo weinig mogelijk tussenpersonen en kunnen daardoor de boeren die onze superfoods hebben geteeld een eerlijk loon geven. Daarbij promoten we om zo duurzaam en biologisch mogelijk te werken.

We hebben nu gekozen voor vier superfoods om mee te beginnen, maar we hopen op termijn te kunnen uitbreiden. Met LN Knits zijn we tenslotte ook enkel met mutsjes begonnen. Samen met de LN Fair Food-lijn brengen we nu ook een kookboek uit. Daarin promoten we zoveel mogelijk het volgen van de seizoenen en veel groenten eten en tonen we wat er allemaal mogelijk is met de superfoodlijn. En voor je denkt dat gezond en lekker niet kunnen samengaan: alle gerechtjes zijn goedgekeurd door mijn lief. (lacht)”

Je hebt eerder al een brei- en haakboek uitgebracht. Was dit heel anders?

“Ja, het was veel moeilijker. Er kroop veel meer tijd in. Bij een brei- en haakboek maak je een stuk, je legt uit hoe je het gemaakt hebt en je bent klaar. Voor een kookboek moet je een recept bedenken, dat koken, uittesten en eventueel aanpassen, het gerecht mooi presenteren op verschillende borden en schalen die je nog niet hebt en waar ook geen budget voor is, er kruipt veel meer moeite in de foto’s… Het was een jaar lang veel werk, maar we zijn er geraakt. En ik ben er trots op.”

Je komt uit de mode. Ben je niet bang voor de kritiek à la “schoenmaker, blijf bij je leest”?

“Absoluut. Haters zitten overal. Maar ik pretendeer niet dat ik een chef-kok ben. Ik ben gewoon een onderneemster die graag en hard werkt. Als ik opsta om zes uur, wil ik enkele uren daarna geen suikerdip hebben. Dus eet ik gebalanceerd. Ik heb mijn eigen lichaam de voorbije jaren goed leren kennen en ik weet hoe ik het best eet om de beste versie van mijzelf te zijn. In het boek leg ik uit hoe ik eet en leef, niet meer dan dat.”

Na de beanies en de truien: Ellen Kegels lanceert LNFairFood én kookboek
© Juan Weyns

“Ik snap het ook niet goed: het enige dat ik doe is hard werken en in Peru vrouwen en boeren aan een job helpen, en toch blijft de kritiek komen. Als ik mijn merken niet zou promoten, kan ik 3 vrouwen aan het werk zetten en geen 350. Maar ik heb geleerd dat van mij af te zetten. Haters gonna hate. Ik leef gewoon mijn droom en nu begint het net leuk te worden: ik ben niet meer ziek, niet meer ongelukkig. Dat zien mensen vaak niet: achter het mediacircus verschuilen zich heel wat slapeloze nachten, keihard werken en een hoop problemen met leveringen, fouten in de samples en verloren klanten. Elke dag als ondernemer is knokken, maar leuke projecten als dit maken het de moeite waard.”

Smaakt het boek naar meer?

“Ja, ja, ja! Ik wil nu al een tweede boek. Nu ik weet hoe het moet, zou dat tweede boek schrijven ook veel gemakkelijker gaan. Mijn absolute droom is om ooit een volledige concept store te maken, wat tegelijk een winkel en restaurant zou zijn. Als we ooit ons eigen pand hebben, zou je daar de gerechtjes van LN Fair Food kunnen komen proeven, terwijl je onze kleren bekijkt en door de twéé kookboeken bladert.”

En meteen een reiswinkel met specialisatie Peru erbij kletsen dan?

“Wel ja, wie weet! Je brengt me op ideeën. (Denkt na) En ondertussen nog trouwen, vier droomkinderen krijgen en een huis bouwen en dan zijn we er.” (EK)

Na de beanies en de truien: Ellen Kegels lanceert LNFairFood én kookboek
© Juan Weyns

Het #LNFairfood gamma omvat:

  • Maca: vitaliserende wortel die goed is voor spieropbouw en ook helpt bij vermoeidheid.
  • Quinoa: glutenvrij zaad bomvol proteïnen.
  • Cañihua: een klein zaad dat nog meer voedingswaarde bevat dan grote broer Quinoa.
  • Kiwicha pops: gepofte amarant, die je o.a. kan gebruiken als glutenvrij paneermeel.

Alle superfoods kan je zowel apart kopen als in de #LNFairfood box, een handig pakket dat de vier teelten, een doosje #LNFairfood truffels én het #LNFairfood boek combineert. De volledige box kost € 49 en wordt verkocht in verschillende conceptstores, in de LN|Knits flagship store en viawww.lnknits.com.

Het boek #LNFairfood kost € 24,99. Je vindt het boek vanaf 12 oktober in de boekhandel en enkele concept stores, op www.lnknits.com én in deLN|Knits Flagship Store.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content