Onervaren drinkers of liefhebbers van sterke drank kennen ongetwijfeld het gevoel van een brandende keel en slokdarm. Ontdek hier de wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen.

Alcohol voelt dan misschien wel 'heet' aan, maar dat is het niet. Het brengt wel de hittereceptor VR1 in de war. Die receptor wordt geactiveerd wanneer u warme dranken zoals thee en koffie drinkt.

Ethanol (de meest voorkomende alcohol) bindt zich aan diezelfde receptor en maakt die ineens een stuk gevoeliger. Normaal wordt VR1 geactiveerd door dranken van meer dan 42 graden Celsius, maar ethanol verlaagt die temperatuur tot 34 graden Celsius. Dat is echter lager dan de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. De VR1-receptor beschouwt dus ineens het eigen lichaam als heet.

Met andere woorden: het is niet de alcohol die u verbrandt, het voelt eerder aan alsof uw lichaam u verbrandt. Alcohol is een vreemd goedje...

Nu weet u dus waarom uw ogen prikken wanneer u shotjes tequila naar binnen giet. Niks om u over te schamen. (LP)

Onervaren drinkers of liefhebbers van sterke drank kennen ongetwijfeld het gevoel van een brandende keel en slokdarm. Ontdek hier de wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen.Alcohol voelt dan misschien wel 'heet' aan, maar dat is het niet. Het brengt wel de hittereceptor VR1 in de war. Die receptor wordt geactiveerd wanneer u warme dranken zoals thee en koffie drinkt.Ethanol (de meest voorkomende alcohol) bindt zich aan diezelfde receptor en maakt die ineens een stuk gevoeliger. Normaal wordt VR1 geactiveerd door dranken van meer dan 42 graden Celsius, maar ethanol verlaagt die temperatuur tot 34 graden Celsius. Dat is echter lager dan de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. De VR1-receptor beschouwt dus ineens het eigen lichaam als heet.Met andere woorden: het is niet de alcohol die u verbrandt, het voelt eerder aan alsof uw lichaam u verbrandt. Alcohol is een vreemd goedje... Nu weet u dus waarom uw ogen prikken wanneer u shotjes tequila naar binnen giet. Niks om u over te schamen. (LP)