1. Kun je muscadet bewaren?

De meeste muscadet wordt gemaakt om jong te drinken. Maar de betere muscadet kan makkelijk tot tien jaar rijpen en wordt dan een ware verrukking.
...

De meeste muscadet wordt gemaakt om jong te drinken. Maar de betere muscadet kan makkelijk tot tien jaar rijpen en wordt dan een ware verrukking. De vermelding sur lie op een fles betekent dat de wijn een aantal maanden gerijpt heeft op zijn bezinksel (lie). Daardoor wint de wijn aan smaak en volheid. Muscadet is een maritieme streek waar de Loire uitmondt in de Atlantische Oceaan. Vandaar dat muscadet perfect samengaat met vis, schaal- en schelpdieren, in het bijzonder mosselen en oesters. Ook goed bij geitenkaas. Muscadet is de naam van de wijn en van de streek rond de Franse stad Nantes waar hij gemaakt wordt. De druif, melon de Bourgogne, komt wel uit Bourgogne, maar wordt alleen nog in Muscadet geteeld. Dat maakt muscadet tot een unieke wijn. De streek Muscadet wordt van oudsher gedomineerd door grote handelshuizen die eerder op kwantiteit dan op kwaliteit mikken. Maar er zijn ook goede wijnbouwers die trots zijn op hun unieke druif en er verrukkelijke wijn van maken. Helaas hebben zij het vaak moeilijk om voor hun werk een eerlijke prijs te krijgen.