Muscadet: meer dan mosselwijn

© iStock

Zie jij muscadet ook als dat zurige, licht parelende wijntje dat vooral in het mosselseizoen geschonken wordt? Muscadet is meer dan dat.

1. Kun je muscadet bewaren?

De meeste muscadet wordt gemaakt om jong te drinken. Maar de betere muscadet kan makkelijk tot tien jaar rijpen en wordt dan een ware verrukking.

Muscadet: meer dan mosselwijn
© ISTOCK

2. Wat betekent ‘sur lie’?

De vermelding sur lie op een fles betekent dat de wijn een aantal maanden gerijpt heeft op zijn bezinksel (lie). Daardoor wint de wijn aan smaak en volheid.

3. Wat eet je bij muscadet?

Muscadet is een maritieme streek waar de Loire uitmondt in de Atlantische Oceaan. Vandaar dat muscadet perfect samengaat met vis, schaal- en schelpdieren, in het bijzonder mosselen en oesters. Ook goed bij geitenkaas.

4. Unieke wijn

Muscadet is de naam van de wijn en van de streek rond de Franse stad Nantes waar hij gemaakt wordt. De druif, melon de Bourgogne, komt wel uit Bourgogne, maar wordt alleen nog in Muscadet geteeld. Dat maakt muscadet tot een unieke wijn.

5. Beter dan je denkt

De streek Muscadet wordt van oudsher gedomineerd door grote handelshuizen die eerder op kwantiteit dan op kwaliteit mikken. Maar er zijn ook goede wijnbouwers die trots zijn op hun unieke druif en er verrukkelijke wijn van maken. Helaas hebben zij het vaak moeilijk om voor hun werk een eerlijke prijs te krijgen.

Muscadet: meer dan mosselwijn
© ISTOCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content