Mosselen uit oosten en noorden Oosterschelde mogen niet verkocht worden

© Epa

Mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde en de noordelijke tak mogen niet worden verkocht. In mosselen en oesters is de giftige stof tetrodotoxine aangetroffen, zo maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend.

In overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is besloten ze niet in de handel te laten brengen. Het Nederlands Mosselbureau meldt in een persbericht wel dat de start van het mosselseizoen zoals gepland plaatsvindt op 29 juni.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid, aldus de NVWA. Mosselen en oesters uit de nabijgelegen gebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht.

Particuliere vissers en recreanten krijgen het advies voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.

Geen tekort

Het mosselseizoen gaat woensdag 29 juni van start, en die datum wordt behouden. “Mosselen worden in de zomer volop gegeten, vooral op de terrassen aan de Belgische kust en in de Belgische grote steden. Gelukkig komt de belevering niet in het gedrang. De sector neemt daartoe zelf extra preventieve maatregelen en heeft begrip voor de voorzorgmaatregel van de NVWA in het kader van voedselveiligheid. Dit is immers van wezenlijk belang voor onze bedrijfstak”, aldus Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging De Mosselhandel in een persbericht.

Tetrodotoxine (TTX) is een neurotoxine die wereldwijd verspreid in de natuur veel voorkomt. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. Neurotoxinen zijn stoffen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden, en waardoor mensen ernstig ziek kunnen worden.

Het Nederlands Mosselbureau laat nog weten dat de herkomst van TTX in de Nederlandse wateren nog niet duidelijk is, evenals hoe en hoe snel het toxineniveau ophoopt en weer afbouwt in schelpdieren. Mogelijke bronnen zijn bepaalde algen, bacteriën en de snoerworm. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content