Moestuinvragen voor beginners aan Bartel Van Riet

Koolzaadlingen © Getty Images/iStockphoto

Als de man die zijn volk leerde tuinieren wordt Bartel Van Riet regelmatig vergeleken met Jeroen Meus, die zijn volk leerde koken. Wij vinden dat tuinieren een eerste stap is bij koken, dus spitten we de hele zomer lang nog voor je uit hoe je eraan kan beginnen. Vandaag: de ultieme beginnerstips van Bartel Van Riet.

Een eigen moestuin: een ware droom voor heel wat amateurkoks. Wil jij ook je eigen groenten en fruit monitoren van kiem tot kookpot? Lees dan de gemakkelijke beginnerstips van Bartel Van Riet.

Bestaat die eigenlijk, de ultieme beginnerstip?

Van Riet: “Als ik er maar een mag geven, is het toch deze: begin klein genoeg, zodat je het overzicht behoudt. Te veel ineens werkt misschien frustrerend, waardoor je zou kunnen afhaken.”

En een ultieme stadsbewonerstip?

“Bakken en zakken kunnen op een terrasje of balkon behoorlijk wat opbrengen. En al is het niet veel en brengt het alleen maar die ene oogst kerstomaatjes of wat verse kruiden op: het smaakt eenmaal in de keuken zeker beter!”

Denk je dat hydroponische systemen zoals dit een gemakkelijke opstap kunnen zijn voor beginners of stadsbewoners?

“Heel zeker, maar ik verkies toch liever volle grond. Dat geeft meer smaak. Zolang een bak groot genoeg is, kan je ook daarin aan de slag. Als je bijvoorbeeld wortels plant in een geraniumbak op je vensterbank, zal je enkele kleine worteltjes zoals die in een blik erwten kunnen oogsten. Die bak moet je dan natuurlijk wel goed verzorgen: genoeg water geven, zorgen dat er voldoende zon aan kan,…”

OkƩ, we opteren voor bakken. Is elke grond dan geschikt om mee aan de slag te gaan?

“Je kan in elke grondsoort iets laten groeien, maar de vraag is of dat is wat je wilt. De structuur is sowieso de basis. Dan moet je ervoor zorgen dat hij rijk, luchtig en vochtig genoeg wordt. Gebruik daarbij veel compost en niet meteen te veel meststoffen, dat komt later pas. Als je aan een moestuin in volle grond begint en pas je grond begint te bewerken, is je aarde na drie jaar in optimale conditie.”

Moestuinvragen voor beginners aan Bartel Van Riet
Ā© Stefaan Temmerman

Tijdens het groeien kom je allerlei problemen tegen. Welk beestje heeft in jouw tuin al het meeste kapot gemaakt?

“Voor mij blijven kolen een moeilijk geval. Koolvliegen en koolwitjes zijn me altijd te snel af, maar sinds ik insectengaas gespannen heb, gaat het wel al wat beter. Wat je ook kan doen, is soorten naast elkaar zetten die elkaar vrijhouden van schadelijke insecten. Prei en wortel helpen elkaar daar bijvoorbeeld goed bij.”

Heel wat lezers die maanden geleden met goede moed begonnen aan hun tuin vervloeken ook het gigantische slakkenleger dit jaar.

“Ja, het was een zachte winter en dus we hebben heel wat insecten op ons dak dit jaar. Slakken, en muggen trouwens ook, waren nog nooit met zoveel. De alom bekende trucjes van de opa – zoals bier in een schaaltje – werken niet grondig genoeg, dus een korrel dient zich aan. Kies dan wel voor een biologisch product zodat andere dieren er geen schade van ondervinden. Ik gebruik al jaren de korrels van Naturen en die doen het perfect.”

We zijn erin geslaagd de ongewenste beestjes weg te houden van onze radijsjes en wortels: hoe weet je dan dat ze oogstklaar zijn, bij voorkeur vĆ³Ć³rdat je ze uit de grond hebt gerukt?

“Je kan altijd een beetje aarde wegwrijven rond het steeltje. Dan zie je meteen of er al iets van formaat klaarzit. Eens voorzichtig trekken zegt ook al veel over de weerstand.”

5 makkelijke gewassen om mee te beginnen
  • Radijzen

Met hun korte wortelgestel kan je radijzen zelfs in erg ondiepe bakken kweken. Bovendien groeien ze snel, zodat je wel na je eerste oogst misschien wel opnieuw een volgende reeks kan zaaien.

  • Sla

Niet alleen gemakkelijk, maar ook erg leuk om regelmatig al enkele bladeren te plukken en de rest te laten staan tot je het nodig hebt. Zo heb je hen altijd op het toppunt van hun versheid.

  • Paprika’s en pepers

Zeker als je binnen tuiniert, zijn paprika’s en pepers een aanrader. De goede groeier heeft vooral warmte nodig (zet een pot dus bijvoorbeeld op de vensterbank, achter glas) en levert behoorlijk wat vruchten op.

  • Herfstframbozen

Herfstframboos zoals de soort Joan J blijft compact en is dus erg geschikt om in een pot op te kweken. Bovendien zal je de oogst veel minder moeten delen met vogels als bij zomersoorten.

  • Eenjarige kruiden

Zelfs als je nog maar een piepklein plekje (over)hebt, loont het de moeite om eenjarige kruiden als koriander, peterselie en munt te zaaien. Goed vochtig houden is de boodschap.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content