Minister Ben Weyts wil speelhoekjes in gastronomische restaurants

Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) wil topzaken in de horeca kindvriendelijker maken. Hij is voorstander van speelhoekjes in sterrenzaken.

‘De Vlaamse horeca moet toegankelijker zijn voor iedereen.’ Met die stelling wil Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts de gastronomische restaurants kindvriendelijker maken. Weyts, zelf vader van vier, zegt dat de keuze te beperkt is om met de kroost buitenshuis te gaan eten. ‘Te vaak moet je naar het klassieke hamburgerrestaurant met ballenbad omdat er elders geen speelhoekje is’, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Volgens Weyts zijn speelhoekjes in sterrenzaken de oplossing, en bovendien ook lucratief voor de restaurants zelf. ‘Nu missen ze te veel klanten omdat ouders weten dat hun kinderen er niet kunnen spelen. Het is een grote markt dat ze links laten liggen’, klink het in de krant.

Of dat ook haalbaar is en of topchefs er ook zo over denken, is een andere zaak. Gastronomisch restaurants zijn doorgaans eethuizen waarbij gemakkelijk enkele uren getafeld wordt. Kleine kinderen een tijd lang bezig houden op eenzelfde plek is meestal geen sinecure. Laat staan tijdens een diner van drie uur waarvoor men vaak diep in de portemonnee tast om lekker en vooral ook ‘ontspannen’ te degusteren.

Niemand die kan garanderen dat de kleinsten al die tijd braafjes in de boekjes kleuren of met het beschikbare speelgoed spelen, en nooit spelenderwijs een spurtje door de eetzaal zullen trekken. Of ook de andere klanten in het laatste geval daarmee gediend zijn, is alweer een andere vraag.

Weyts benadrukt wel dat hij de klasserestaurants niet zal verplichten om een speelhoek in te richten. ‘Iedereen doet zijn zin’, zegt hij nog. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content