Minder suiker en vet in onze voeding dan vijf jaar geleden

Koekjes © Getty Images/iStockphoto

De voedingssector heeft de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten verminderd, en meer vezels toegevoegd.

Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos, de federatie voor de handel, en minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelden maandag een en ander voor op een persconferentie.

De sector en Volksgezondheid startten in 2012 een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Ze zetten daarvoor in op drie pistes: het aanpassen van de samenstelling van producten, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument.

Positieve trend

Vijf jaar na datum ziet het assortiment waaruit de Belg kan kiezen er al anders uit, zegt de sector. ‘De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend.’ Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden. De sector voegde ook 24,5 procent meer volkoren granen toe.

Daarnaast ging het percentage verzadigd vet in chocoladeproducten en biscuiterie naar beneden met respectievelijk 1,2 procent en 3,2 procent. En voor frisdranken is er een gemiddelde suikerreductie van 7 procent, door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten.

Ook in zuivel zit gemiddeld minder suiker (-3,8 procent) dan in 2012 door recepten van onder andere yoghurt, yoghurtdrinks, chocomelken en desserts aan te passen. Naast deze productgroepen werden ook initiatieven genomen voor andere producten zoals margarine, (room)ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content